Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Проект „Мозайка на приятелството” стартира на 24 септември в Пловдив

Символичен старт на проект „Мозайка на приятелството” ще бъде даден тази неделя в 11.30 часа в културен център „Тракарт” в Пловдив, съобщиха съорганизаторите от Общински институт „Старинен Пловдив“, читалище „Иван Вазов- 1905“, детски център „Слънчице“ и школа по рисуване „М”“.

„Мозайка на приятелството“ е инициатива, чиято цел е да стимулира и подкрепи естествения творчески потенциал, който притежава всеки човек още от най-ранна възраст. Проектът е насочен към тийнейджъри до 18 години, с които ще работят известни творци от различни области на изкуството, преподаватели, медиатори и психолози.  Първостепенен приоритет е включването на деца със специални образователни потребности, които ще бъдат интегрирани като сътворци чрез участие в групови пърформанси.

Срещите ще се провеждат всяка неделя през месец октомври на различни места в Пловдив. В тези октомврийски следобеди учениците ще имат възможност да творят, да създават нови приятелства, да научат повече за непознати досега факти, истории и творчески идеи под ръководството на известни артисти и преподаватели като Анжела Минкова, Атанас Карадечев, Константин Добройков, Диана Папазова, Мина Денева, Таньо Павлов и др.

Важен акцент в „Мозайка на приятелството“ е толерантността в отношенията, приемането на различните и помощта за младежи, които искат да развият таланта си независимо от предизвикателствата на живота. Проектът е създаден от група художници и музиканти, организирани от „Анжелаартис” ЕООД в партньорство и с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Пърформансите „Мозайка на приятелството“ще се реализират в групи от 5 до 10 души в рамките на три направления:

1. „Цветове на приятелството”, което изследва отношението към цветовете чрез изобразително изкуство – живопис,      графика, рисуване с пръсти, създаване на индивидуални и групови тематични картини, ЕБРУ (древно персийско изкуство за рисуване върху вода).

2. „Докосване”, което изследва възприятията – работа с глина и пясък, плъстене на вълна, изработване на текстилни колажи, мозайки, пъзели и мандали.

3. „Музика под дъгата” пък включва хармонизиране на емоциите чрез езика на музиката – активно слушане, свирене, пеене и импровизация.

Първото занимание за всички участници ще е общо, като Анжела Минкова ще ги въведе в тайнството, наречено ЕБРУ. „Проектът „Мозайка на приятелстквото” пък ще завърши с изработването на истинска мозайка-пано, обединяваща върху обща основа творбите на тийнейджърите, както и знаците, запечатали емоция, послание или спомен за прекараното заедно време. В завършен вид мозайката ще бъде представена по време на закриващото събитие-концерт в Балабановата къща на 5 ноември.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.