Проект: Общинският съвет във Варна ще заседава всеки последен четвъртък от месеца

Питанията към кмета ще са точка първа от всяко заседание

Заседанията на Общинския съвет във Варна да се провеждат всеки последен четвъртък от месеца, предвиждат промени в Правилника за организация и дейност на местния парламент, които бяха одобрени от работна група от девет съветници.

Проектодокументът предвижда заседанията да се провеждат от 9 до 17 часа и при нужда да бъдат удължавани до 3 часа, вместо досегашните до 2 часа. Съветниците ще бъдат уведомявани за предстояща сесия не по-късно от 3 работни дни преди датата, а точка първа всеки път ще са питанията към кмета. Промени има и в сроковете за уведомяване на съветници за часа и мястото на заседанията на комисии. Това трябва да става не по-късно от 72 часа преди началото на заседанието, а не както досега – не по-късно от 48 часа.

Друга новост е съставът на председателския съвет. Той ще включва и председателите на групи, които нямат избран зам.-председател в местния парламент, като само групи ще имат право да предлагат свои кандидати за заместници.   

В проекта за правилник е записано, че искане за предсрочно прекратяване правомощията на председателя на Общинския съвет ще се разглежда, ако е внесено от най-малко от 1/3 от  общинските съветници. Предвидено е и разширяване на обхвата на комисията по обществен ред и сигурност, която ще включва и безопасност на движението.

Документът е публикуван в интернет страницата на Общинския съвет и в срок от 14 дни по него могат да се правят предложения и становища. След това проектът ще бъде внесен за разглеждане в местния парламент. Гласуването му ще даде старт на избора на заместник-председатели на Общинския съвет и на членове и председатели на постоянни, временни и специализирани комисии. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони