Произведение на изкуството ще напомня за хилядолетния бряст в центъра на Сливен

Росица Николова

Изсъхналият бряст в центъра на Сливен ще бъде заместен от произведение на изкуството.  С такъв резултат приключи двумесечната анкета сред жителите на града, съобщи кметът Стефан Радев.

Хилядолетният бряст е един от символите на Сливен, присъства в общинския герб. Дървото е било начална точка на всички важни събития от живота на хората в града. Неотдавна то донесе радост на цялата страна, след като спечели конкурса на ЕС „Дърво на годината“ заради голямата си емоционална стойност за местните жители.

До анкетата се стигна, след като брястът изсъхна, въпреки полаганите грижи за десетки хиляди левове годишно. Символът на Сливен загина от болести, които ще се предадат и на появилите се в основата му израстъци.  Стволът е изсъхнал. Клоните - също. Окастриха ги, за да се предотвратят инциденти с пешеходци. Великолепното дърво се превърна в почернял самотник. Затова от общината се допитаха до гражданите какво желаят: дали на мястото на бряста да бъде посадена нова фиданка, или да има произведение на изкуството. Първото предложение са подкрепили едва 35,6 на сто, а второто – 64,4 процента от гласувалите 2 163-ма души. Предстои да бъде обявен конкурс за идеен проект.

 

Коментари

Задължително поле