„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Германските социалдемократи гласуваха за преговори за коалиция с Меркел

Ергодан заяви, че операцията в Африн ще бъде завършена в много кратки срокове

Памела Андерсън асистира на известен илюзионист

Ким Кардашиян пак се разголи

Видимостта на магистрала „Тракия“ е намалена поради мъгла АПИ съветва шофьорите да карат внимателно

Не вършим нищо незаконно, твърдят създатели на криптовалута

Кметове договориха методика за финансиране на общинските болници

Лозан Панов се е поставил над закона, като не е подал имуществена декларация пред Сметната палата

Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

Дейвид Джеймс ексклузивно пред „Труд“: Берба е елегантен и нестандартен

Пиян шофьор на руски тир ударил полицай с щанга по главата След като си купил още алкохол за из път, криволичил и се удрял в мантинелите

ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за Македония!

БСП внася сигнали в прокуратурата срещу кметове от ГЕРБ и Цветан Цветанов Управляващите отрекоха с документ, че всички препоръки на ДАНС за митниците са били изпълнени

Производителите вдигнаха цените Поскъпването при електроенергията, парното и газа е с 9,9% за година, а в преработващата промишленост - с 4,5%

Производителите са повишили цените за пети пореден месец, показа националната статистика. През ноември индексът на цените на производител нараства с 0,6% спрямо октомври, а на годишна база – с 5,7%.
Спрямо ноември 2016 г. при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ повишението е с 9,9%, в преработващата промишленост – с 4,5%, а в добивната – с 3,8%.

В преработващата индустрия по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали – с 11,3%, на дървен материал и изделия от него, без мебели – със 7,3%, както и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 5,1%. Намаление е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти, и при превозните средства, без автомобили – по 2,3%.

На месечна база – спрямо октомври 2017 г. цените се увеличават в преработващата промишленост – с 0,9%, като най-голямо е при тютюневите изделия – с 1,9%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 0,8%.

В добивната индустрия е отчетено намаление – с 1,5%, a при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма промяна.

Само на вътрешния пазар предприятията са вдигнали цените с 5,8% през ноември спрямо година по-рано. На международния пазар увеличението е с 5,7%, като в преработващата промишленост ръстът е с 6,1%. Поскъпване има при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 13,8%, и при това на основни метали – с 12,3%.

##########

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.