Протест на ученици, учители и родители в Сливен в защита на училище

Гърция и Македония започват нов кръг от преговорите относно спора за името

Отбелязваме Антоновден

Биткойнът се срина с 25 на сто на азиатските пазари

Чавушоглу: Турция може да разшири военната си операция в Северна Сирия

Папа Франциск поиска прошка за извършените от католически духовници посегателства срещу деца

Косовският премиер призова да не се използва убийството на Оливер Иванович за политически цели

Доклад на „Фрийдъм хаус“: България е свободна страна, но медиите й – само донякъде

Тръмп е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом

Около 1400 мигранти бяха спасени в Средиземно море

Нови по-строги санкции към КНДР обмислят САЩ и Канада

В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Производители: Захарта в лютеницата е в нормите

Добавената захар и нишесте в лютеницата на нашия пазар са в нормите. Това обявиха от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Според приетия браншови стандарт през 2011 г. допустимото количество на добавена захар е до 8%, а заедно с естествените захари от зеленчуците – до 16%, обясни Константин Ламбрев, председател на съюза.

Производителите оспориха категорично данните от изследването на Асоциация „Активни потребители”, според което в лютеницата у нас има завишено съдържание на захар и нишесте.

Това изследване не е направено в акредитирана лаборатория, не са акредитирани и методите, по които е направено, както и не е описан начинът, по който са взети пробите. Следователно резултатите от него будят съмнение, обясни още Ламбрев. По думите му през последните 20 години се повишава количеството на естествените захари в лютеницата, което се дължи на новите сортове домати, които се отглеждат у нас. Пробите за изследването на „Активни потребители” са взети още през август, защо обаче информацията, че е открито веществото олеамид, се обявява чак през декември, когато е пикът в продажбите, попита Ламбрев.

Според него нормалното поведение е да се сигнализира веднага в Българската агенция по безопасност на храните и европейските органи по безопасност на храните, за да се защитят потребителите. И допълни, че няма категорични доказателства, че в лютеницата е открит олеамид. Поискахме с писмо от Асоциация „Активни потребители” да ни предоставят методите, протоколите от чуждестранните лаборатории, но досега нямаме отговор, каза председателят на съюза. Никой от асоциацията не е приел и поканата да присъства на срещата с производителите и журналистите.  Въпросното вещество не е нито наркотик, нито е опасна субстанция, каза още Ламбрев.

Компанията-производител обмисля да търси правата си по съдебен път, обяви директорът на „Идеал продукт” Рангел Пинджев.

Лютеницата на нашия пазар е безопасна, категоричен беше и Иван Янков, генерален директор на „Олинеза”. По думите му нито един производител не си позволява да слага оцветители в продукта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.