София защити 41 проекта по еврофондове (обзор) Метрото ще намали задръстванията с 30%

Български и американски военни проведоха съвместно учение на полигона Ново село

Черен списък на медии в Австрия МВР вини издания в едностранчиво и негативно отразяване

Ердоган в ООН: Турция не може да мълчи, когато санкциите се използват като оръжие

Бойко Борисов: България ще ускори максимално подготовката си за членство в ОИСР

Премиерът Борисов: Заръчах на Влади Горанов да обсъди с Каракачанов идеята му за прагове на някои цени (ВИДЕО)

По-високи данъци върху капитала и богатите Целта е да се намали неравенството в съвременния свят

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 26 септември 2018

Мария Захарова: Тръмп очевидно беше решил изобщо да не споменава Русия в ООН

Пуснаха движението по бул. „Монтевидео“ Нови тротоари при бул. „Арсеналски”

Сатиричният театър започва сезона с изцяло нов салон

Няма опасност за отоплителния сезон в Сливен след пожара в ТЕЦ-а

Прокуратурата започва проверка за срутената фасада на мола в Благоевград

Руснак шпионирал в парламента на Норвегия

Премиерът Борисов на среща с Ердоган: Споразумението с Турция е важно за всички европейски държави

Производители: Захарта в лютеницата е в нормите

Добавената захар и нишесте в лютеницата на нашия пазар са в нормите. Това обявиха от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Според приетия браншови стандарт през 2011 г. допустимото количество на добавена захар е до 8%, а заедно с естествените захари от зеленчуците – до 16%, обясни Константин Ламбрев, председател на съюза.

Производителите оспориха категорично данните от изследването на Асоциация „Активни потребители”, според което в лютеницата у нас има завишено съдържание на захар и нишесте.

Това изследване не е направено в акредитирана лаборатория, не са акредитирани и методите, по които е направено, както и не е описан начинът, по който са взети пробите. Следователно резултатите от него будят съмнение, обясни още Ламбрев. По думите му през последните 20 години се повишава количеството на естествените захари в лютеницата, което се дължи на новите сортове домати, които се отглеждат у нас. Пробите за изследването на „Активни потребители” са взети още през август, защо обаче информацията, че е открито веществото олеамид, се обявява чак през декември, когато е пикът в продажбите, попита Ламбрев.

Според него нормалното поведение е да се сигнализира веднага в Българската агенция по безопасност на храните и европейските органи по безопасност на храните, за да се защитят потребителите. И допълни, че няма категорични доказателства, че в лютеницата е открит олеамид. Поискахме с писмо от Асоциация „Активни потребители” да ни предоставят методите, протоколите от чуждестранните лаборатории, но досега нямаме отговор, каза председателят на съюза. Никой от асоциацията не е приел и поканата да присъства на срещата с производителите и журналистите.  Въпросното вещество не е нито наркотик, нито е опасна субстанция, каза още Ламбрев.

Компанията-производител обмисля да търси правата си по съдебен път, обяви директорът на „Идеал продукт” Рангел Пинджев.

Лютеницата на нашия пазар е безопасна, категоричен беше и Иван Янков, генерален директор на „Олинеза”. По думите му нито един производител не си позволява да слага оцветители в продукта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.