Производители: Захарта в лютеницата е в нормите

Добавената захар и нишесте в лютеницата на нашия пазар са в нормите. Това обявиха от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Според приетия браншови стандарт през 2011 г. допустимото количество на добавена захар е до 8%, а заедно с естествените захари от зеленчуците – до 16%, обясни Константин Ламбрев, председател на съюза.

Производителите оспориха категорично данните от изследването на Асоциация „Активни потребители”, според което в лютеницата у нас има завишено съдържание на захар и нишесте.

Това изследване не е направено в акредитирана лаборатория, не са акредитирани и методите, по които е направено, както и не е описан начинът, по който са взети пробите. Следователно резултатите от него будят съмнение, обясни още Ламбрев. По думите му през последните 20 години се повишава количеството на естествените захари в лютеницата, което се дължи на новите сортове домати, които се отглеждат у нас. Пробите за изследването на „Активни потребители” са взети още през август, защо обаче информацията, че е открито веществото олеамид, се обявява чак през декември, когато е пикът в продажбите, попита Ламбрев.

Според него нормалното поведение е да се сигнализира веднага в Българската агенция по безопасност на храните и европейските органи по безопасност на храните, за да се защитят потребителите. И допълни, че няма категорични доказателства, че в лютеницата е открит олеамид. Поискахме с писмо от Асоциация „Активни потребители” да ни предоставят методите, протоколите от чуждестранните лаборатории, но досега нямаме отговор, каза председателят на съюза. Никой от асоциацията не е приел и поканата да присъства на срещата с производителите и журналистите.  Въпросното вещество не е нито наркотик, нито е опасна субстанция, каза още Ламбрев.

Компанията-производител обмисля да търси правата си по съдебен път, обяви директорът на „Идеал продукт” Рангел Пинджев.

Лютеницата на нашия пазар е безопасна, категоричен беше и Иван Янков, генерален директор на „Олинеза”. По думите му нито един производител не си позволява да слага оцветители в продукта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес