Повреда остави без ток милиони хора в Централна Америка

Путин предложи на Саудитска Арабия да си купи С-300 и С-400 за защита

Тръмп: САЩ искат да избегнат война с Иран

Променят движението в София заради празника на града

Според учени: Лятото на 2019 г. е най-горещото в северното полукълбо, откакто се правят измервания

Слънчево и топло ще е времето днес

София празнува със „140 удара в минута” Аудиовизуално шоу на площад “Княз Александър I” тази вечер

Общинският съветник и издател от Велико Търново Нейко Генчев: Шумът убива в огромни мащаби Според данни на СЗО 3500 смъртни случая годишно се дължат на прекомерен шум

Горящо ремарке на тир блокира движението на магистрала „Тракия“ (ВИДЕО)

Етичната комисия разглежда кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Почитаме Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

ЦИК и СЕМ подписват споразумение за местните избори

Катастрофа затруднява движението на пътя Плевен – Русе

На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Производители: Захарта в лютеницата е в нормите

Добавената захар и нишесте в лютеницата на нашия пазар са в нормите. Това обявиха от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Според приетия браншови стандарт през 2011 г. допустимото количество на добавена захар е до 8%, а заедно с естествените захари от зеленчуците – до 16%, обясни Константин Ламбрев, председател на съюза.

Производителите оспориха категорично данните от изследването на Асоциация „Активни потребители”, според което в лютеницата у нас има завишено съдържание на захар и нишесте.

Това изследване не е направено в акредитирана лаборатория, не са акредитирани и методите, по които е направено, както и не е описан начинът, по който са взети пробите. Следователно резултатите от него будят съмнение, обясни още Ламбрев. По думите му през последните 20 години се повишава количеството на естествените захари в лютеницата, което се дължи на новите сортове домати, които се отглеждат у нас. Пробите за изследването на „Активни потребители” са взети още през август, защо обаче информацията, че е открито веществото олеамид, се обявява чак през декември, когато е пикът в продажбите, попита Ламбрев.

Според него нормалното поведение е да се сигнализира веднага в Българската агенция по безопасност на храните и европейските органи по безопасност на храните, за да се защитят потребителите. И допълни, че няма категорични доказателства, че в лютеницата е открит олеамид. Поискахме с писмо от Асоциация „Активни потребители” да ни предоставят методите, протоколите от чуждестранните лаборатории, но досега нямаме отговор, каза председателят на съюза. Никой от асоциацията не е приел и поканата да присъства на срещата с производителите и журналистите.  Въпросното вещество не е нито наркотик, нито е опасна субстанция, каза още Ламбрев.

Компанията-производител обмисля да търси правата си по съдебен път, обяви директорът на „Идеал продукт” Рангел Пинджев.

Лютеницата на нашия пазар е безопасна, категоричен беше и Иван Янков, генерален директор на „Олинеза”. По думите му нито един производител не си позволява да слага оцветители в продукта.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.