Производители на мед готвят протест пред раковите болници

НПО "Български свободни пчелари" готви национален протест в страната

Те искат пълна забрана за пръскането с отрови, които убиват пчели и хора

Пръскането с химически препарати убива пчелите и хората. Ще посочим виновниците със снимки на национален протест пред раковите болници в цялата страна. Това заяви на пресконференция председателят на НПО "Български свободни пчелари" Ясен Янев, който е четвърто поколение производител на мед.

Мотото на предстоящия протест ще бъде "Стоп на геноцида спрямо българския народ". Само до 3000 лв. е глобата за пръскане с пестициди, а последиците са трагични за хората-бавно и мъчително ги убиват, посочи Янев.

Пчеларите настояват да се спре вносът на мед от трети страни, който се облага преференциално с 17% ДДС. Според тях търговията у нас с чужди пчелни майки от Украйна, Австрия, Италия и др. страни носи зараза. Те припомниха, че само преди дни във Врачанско е открита най-опасната болест по пчелите -американски гнилец.

Производителите на мед настояват за държавна политика в сектора и за субсидия от 100 до 200 лв. за всяко пчелно семейство. Те настояват пчеларството от пенсионерско хоби да се превърне в достойна професия. Над 1 млрд. лева годишно печели държавата от сектора.Пчеларите не могат да продават мед, а стоката им задължително минава през преработватели, които я изкупуват на цени между 3.50 и 4 лв./кг.

След преработка медът губи 70% от своите най-важни качества, предупредиха производителите. В много държави от ЕС има вече практика медът да се продава без задължително преминаване през преработватели, като производителите се задължават да извършат лабораторни анализи на продукцията си.

Коментари

Задължително поле