Производители: Новите опаковки за киселото мляко отговарят на БДС

Това показват лабораторни тестове

Новите полипропиленови опаковки за кисело мляко отговарят на всички изисквания на БДС стандарта, показаха лабораторни тестове. Това обявиха производители, според които отхвърлянето на този вид опаковки опаковки от Института по стандартизация не е обосновано.

През миналия месец шестима от най-големите производители на българско кисело мляко (Маджаров, ОМК, Полидей (Домлян), Булдекс, Лактима и Ел Би Булгарикум) подадоха за серия от изследвания произведено от тях кисело мляко по БДС, опаковано в два вида опаковки – досегашната, призната от Българския институт по стандартизация, полистеринова опаковка и по-съвременната полипропиленова опаковка.

След обстойно изследване в четири акредитирани лаборатории, включително и в Агенцията по безопасност на храните, резултатите от пробите категорично доказват, че полипропиленовите опаковки са абсолютно безопасни и запазват биологичната стойност на българското кисело мляко, като не повлияват на съдържанието на полезната му микрофлора, гласи съобщението.

Тези изводи са категорични и еднозначни при всички производители, участвали в изследванията. Направените тестове са за миграция (за безопасност на опаковките, предназначени за контакт с храни) и за микробиология и органолептика (запазване на качествата на киселото мляко, произведено по БДС стандарта). „В резултат на проведените изследвания е доказано, че не се наблюдава миграция на химични вещества от полипропиленовата опаковка в продукта, което е от изключително значение за качеството му“, казва доц. доктор Райна Бряскова от ХТМУ София.

Производителите обясняват решението си да направят публично достояние резултатите от проведените тестове с желанието "да бъдат пресечени спекулациите, появили се през лятото, че в полипропиленовите опаковки киселото мляко губи уникалните си свойства и се превръща в йогурт". Според тях е важно потребителите да не бъдат ограничавани в избора си на опаковки.

Компаниите посочват също, че Институтът по стандартизация отказва "да се съобрази с обективните факти и на практика се оказва, че подкрепя наложеното със стандарта монополно положение за опаковките на кисело мляко, произведено по БДС".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес