Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

Сблъсъци между фенове на “Ботев” и полицията в София

Армията купува 450 000 халосни патрона

Откриха мъртъв 52-годишен мъж на ски писта в Банско

Чешки, румънски и полски полицаи идват за сезона Командированите ще пристигнат в началото на юли

Борисов лобира за балкански проекти

Караянчева и Таяни в дебат за Европейски валутен фонд

Жените в Саудитска Арабия вече имат право сами да откриват фирми

Производителят на “Нутела”: Няма да махнем палмовото масло

Индустрията за производство на палмово масло, която възлиза на 44 млрд. долара, намери неочакван
съюзник в хранителния сектор на Европа, след като се оказа под прицела на европейските регулатори, които обявиха суровината за увеличаваща риска от рак: производителят на “Нутела”.

Италианската компания “Ферреро” се обяви публично в защита на палмовото масло, което други нейни конкуренти в страната бойкотират и дори стартира рекламна кампания, за да увери потребителите в безопасността на нейния течен шоколад. Лакомството съставлява половината от производството на “Ферреро”.

Въпросът за потенциалните рискове идва точно в момент, в който европейските власти се опитват да наложат натиск върху индустрията с палмово масло и да я убедят да категоризира някои хранителни мазнини и масла като канцерогенни.

Италианската сладкарската фирма, обаче, настоява, че съставката в „Нутела” не вреди на здравето. Пред “Ройтерс” компанията посочва, че ако сменят палмовото олио със слънчогледово ще се промени вкуса на един от най-обичаните продукти в Италия и това ще повлияе на популярността му на пазара.

Европейският орган за безопасност на храните обяви палмово масло за потенциално канцерогенно вещество през май 2016 г. Дали потребителите трябва да спрат изцяло консумацията му, ще стане ясно по-късно тази година. Въпреки това се очаква, че органът ще го забрани. Световната здравна организация към ООН и Агрикултурната организация също предупредиха потребителите за палмово масло и подкрепиха мерките на ЕОБХ за премахването му от съдържанието на храните.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. “Италианската сладкарската фирма, обаче, настоява, че съставката в „Нутела” не вреди на здравето.” Какво е процентното съдържание на палмовото масло в “Нутела”-та? От там трябва да се тръгне. Защото дозата определя лекарството и отровата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.