Проклятието на световния шампион

Историята трябва да се знае и да не се забравя. С всичките традиции, наричани също и проклятия. Могъщата Германия вече не мисли за защита на титлата си, а за оцеляване на Мондиал 2018. Загубата от Мексико повдигна завесата на много проблеми, които се крият в отбора на Йоаким Льов. На първо място е фактът, че вместо по-млади и гладни за слава футболисти той заложи на тези, които му донесоха титлата на световното преди четири години. Месут Йозил и Томас Мюлер в атака бяха безидейни. А защитата с Джером Боатенг и Матс Хумелс – направо смешна. На терена не се виждаха хората, които преди четири години безапелационно спечелиха титлата на стадион „Маракана“. Бяха само техни бледи сенки. С изключение на вратаря Мануел Нойер, който игра първи официален мач през годината и напомни за уникалния си стил да действа и като централен защитник.

Застигна ли Германия проклятието на световния шампион? Историята показва, че който спечели Купата на конфедерациите, наричана малкия мондиал, никога не печели големия. Миналото лято Льов заведе в Русия своя Б-отбор и триумфира. Само че от тези футболисти срещу Мексико нямаше почти никого. „Старите пушки“ не гърмяха.

На последните пет мондиала световният шампион винаги се сриваше в първия мач и отпадаше в групата с изключение на Бразилия през 2006-а (победа с 1:0 над Хърватия). Традицията постави Франция на Зинедин Зидан през 2002 година. Тогава „петлите“ паднаха с 0:1 от Сенегал. В ЮАР през 2010-а Италия не успя да стартира с повече от 1:1 срещу Парагвай и отпадна от групата. Преди четири години в Бразилия и Испания падна в плен на проклятието. Катастрофира с 1:5 на старта срещу Холандия, за да си замине рано-рано.

Дошъл ли е редът на Германия? За първи път от 1982 година Бундестимът загуби първия си мач на световно. Тогава немците паднаха с 1:2 от Алжир, но след това стигнаха до финала. А за първи път от Мондиал '86 за начало на турнира Германия първа допусна гол – срещу Уругвай. До попадението на мексиканеца Ървинг Лозано Бундестимът не бе изоставал в резултата на финали на световно в продължение на 563 минути.

„Все още не сме били в такава ситуация – призна треньорът Йоаким Льов. – Сега е време да се научим да преодоляваме и изоставането. Пак ще станем! Много необичайно положение за нашия отбор. Срещу Мексико не показахме какво можем.“

Много критичен към съотборниците си беше Матс Хумелс. Защитникът на „Байерн“ също обаче не бе на ниво. „Когато седем или осем футболисти играят в атака, то нормално е отбраната да загуби своята стабилност – каза Хумелс. – Явно това, което говоря в съблекалнята, не притеснява много от нас. Нашето подсигуряване не е добро. Твърде често отзад оставаме само аз и Джером. Мексиканците безмилостно ни контраатакуваха.“

От десет европейски отбора на световното до неделя вечер единствено Германия загуби първия си мач в Русия.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят