Прокопиев атакува БНТ с две протежета

Венелин Петков, Ирина Величкова и Иво Прокопиев

Двете протежета на разградския олигарх са диаметрално противоположни в своите професионални зони, но твърде еднакви в готовността да изпълняват нареждания на ръководството в сянка

Медийните кадровици ще вземат решение от солидно значение за обществения и медиен живот в България

Във време на тежка политическа криза това събитие остана встрани от публичното внимание

С двама свои кандидати за шеф на БНТ атакува Иво Прокопиев ръководния пост в обществената медия - Венелин Петков и Ирина Величкова. Двете протежета на разградския олигарх са диаметрално противоположни в своите професионални зони, но твърде еднакви в готовността да изпълняват нареждания на ръководството в сянка. На започващите днес изслушвания на осемте кандидати Съветът за електронни медии ще чуе концепциите на Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков и Василена Матакиева. Във вторник ще се представят Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

Съвсем резонно във време на тежка политическа криза това събитие остана встрани от публичното внимание. И все пак - медийните кадровици ще вземат решение от солидно значение за обществения и медиен живот в България. Това обяснява яростния медиен натиск от групата на „Икономедия“ за избор на правилният шеф на националната телевизия.

Защо е важно? Според класацията на института „Ройтерс“ БНТ е телевизията с най-високо доверие в страната. Тя е и медията, която достига до най-отдалечените кътчета на родината. Освен това има и социална функция - работи, за да задоволи обществените потребности в сферите на културата, образованието, подрастващите, хората с увреждания, без да се конкурира или влияе от лайфстайла и на моменти пошлите продукции на частните u конкуренти.

Кои са кандидатите?

Основните претенденти са познати на аудиторията. Това са досегашният генерален директор Емил Кошлуков, изгоненият от БТВ ексшеф на новините Венелин Петков, както и вече пробвалите се неуспешно в конкурса преди три години Сашо Йовков и Сашо Диков.

Венелин Петков е известен с качествата си да се вслушва безусловно в инструкциите на своя гуру и с разбиране и творческо увлечение да претворява тези инструкции в журналистика и публицистика според изискванията. Ярък пример в това отношение информационното поведение на БТВ под ръководството на Петков. Всички помнят как възторжено телевизията представяше демонстрация - муха като протест слон. Очевидно правилен избор на Прокопиев. Освен това Петков е близък на разградския олигарх по душевност и споделени ценности. Той е редовен участник в събитията на „Икономедия“. Изборът на Венелин Петков до голяма степен е предопределен от състава на СЕМ, в който Прокопиев успя да инсталира своите близки Габриела Наплатанова и Пролет Велкова. Като добавим към тях и бившата парламентарна секретарка на другото протеже на Прокопиев - бившия премиер Кирил Петков сметката показва 3:2 в полза на разградския олигарх. При подобен избор единствената все още независима, при това обществена медия да стане обслужващ персонал на кръга „Капитал“ и компания.

Наред с приоритетното пробутване на Венелин Петков за шеф на БНТ сред кандидатите се мъдри и едно непознато наглед име, което буди интерес, доза недоумение и дори подозрение. Става дума за на първо четене безизвестната Ирина Величкова. Тя не е популярна в публичното пространство, но името u говори много на запознатите с медийните среди у нас. Величкова е бивш главен юрист на БНТ, дясна ръка на отстранения от СЕМ през 2004 г. Кирил Гоцев и част от ръководството на обществената телевизия в този период. Според нейни лични признания пред медиите, тя е сред основните автори на скандалния договор, който БНТ подписва с руската „Видео интернешънъл“, станал една от причините регулаторът първо да разследва, а в последствие да отстрани Гоцев.

Каква бе аферата „Видео интернешънъл“?

В началото на 2004 г. ръководството на БНТ подписва договор съгласно който предоставя на руската компания „Видео интернешънъл“ правото да разпространява рекламата на телевизията. Контрактът е скандален по няколко причини:
Първо - БНТ няма право да сключва други рекламни договори без съгласието на руснаците.

Второ - Гоцев, Величкова и компания, при липса на търг или конкурс, сключват договора без утвърждаване от Управителния съвет на БНТ.

Трето - Обществената телевизия се задължава да плати на посредника 21% от нетните си приходи за следващите три години.

Четвърто - За руснаците не е предвидена неустойка, но БНТ трябва да плати такава в размер на над 3 милиона лева при разваляне на договора.

Пето - БНТ наема фирма посредник да продава нейната реклама при положение, че в телевизията на щат с това се занимават близо 50 служители.

С тази история от биографията u на служител на БНТ към Ирина Величкова е интересно да се зададе въпросът дали някое ново „Видео интернешънъл“ не стои зад кандидатурата, пласирано с участието на „Икономедия“? Широко известно е, че зад яростно декларираните проевропейски и проамерикански позиции на кръга „Капитал“ достатъчно ясно се долавят някои североизточни нюанси, чиито корени са във фамилните особености на Кръстев, Прокопиев, Дайнов и други от тази бодра дружина отгледана и обучена под слънцето на социализъма в Родината.

Към днешна дата, в контекста на войната в Украйна, битката за надмощие между Запада и Изтока на родна територия е дори още по-остра. Борбата за присъствие в медиите пък е една от най-важните и значими за спорещите страни. В крайна сметка това като че ли обяснява изненадващата номинация на безизвестната иначе Величкова в процедурата по избор на нов генерален директор на БНТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи