Прокопис Павлопулос: Македония е една и тя е гръцка

Който пренебрегва това, подкопава пътя си към ЕС, посочи президентът

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос изрази категорична позиция по спорния въпрос за името на Република Македония, предаде БНР. По време на посещението си днес в град Козани държавният глава не остави съмнение, че единственият възможен сценарий за споразумение със Скопие е конституционното име да не съдържа "Македония".

Македония е една и тя е гръцка. Който пренебрегва тази реалност, не само променя историята, но той самият подкопава пътя си към Европейския съюз, заяви президентът Павлопулос.

Държавният глава на южната ни съседка подчерта, че е недопустимо с европейското законодателство една страна да има териториални претенции към друга.

Атина и Скопие активизираха преговорите на ниво министри на външните работи, което създаде впечатление, че е близо разрешение на спора. Медиите тиражираха името "Вардарска Македония", като най-вероятно, но днешното изказване на президента отхвърля този вариант. Гръцки депутати предлагат дори да се проведе референдум.

Заради спора за името Гърция блокира членството на Македония в НАТО и започване на преговорите за включване в Европейския съюз.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа