Прокуратурата влезе в офиси на „Винпром Карнобат“ и „Сис Индустрийс”

Разследват престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления, пране на пари и държане на акцизни стоки без бандерол

Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси, находящи се в във „ВИНПРОМ КАРНОБАТ“ ООД, „СИС ИНДУСТРИЙС“ ООД и „ТОПАЗ МЕЛ“ ООД, съобщиха от държавното обвинение.

Процесуално-следствените действия – претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.

Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. – 2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци“, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.

Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари - в периода 2009 г. – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

Под ръководството на Специализираната прокуратура, на 18.07.2018 г. бе установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.

Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура и се извършват едновременно на територията на гр.София, гр. Карнобат, с. Венец и с. Церковски, община Карнобат.

Припомняме, че собственикът на „Винпром Карнобат“ и „Топаз мел“ Миню Стайков през 2011 г. ожени сина си Стайко за Александра - дъщеря на Ветко Арабаджиев. След три години те се разведоха.

Кой е Миню Стайков – собственикът на „Винпром Карнобат“

През 2005 г. МВР го нарече М.С. с прякор Апаша

Десетки хиляди бутилки алкохол с фалшиви бандероли бяха открити при акция през април 2005 г. В съобщение на Пресцентъра на МВР за акцията тогава пишеше, че са претърсени офиси и помещения, които се ползват от 44-годишния М. С. с прякор Апаша и 48-годишния ливански гражданин Ж. Ф.

Всъщност зад инициалите стояха имената на Миню Стайков и тогавашният му съдружник в „Сис индустрийз” Жозеф Фегали. Двамата създават алкохолната фирма през 1992 г. През 1998 г. тя е уличена в данъчни нарушения заедно с други вносители на чист спирт. Според тогавашните схеми цистерните с акцизна стока пристигали под формата на „временен внос”, след което по документи се продават на фирми фантоми, от които държавата не може да получи и стотинка.

През 2000 г. в току-що открития тогава магазин „Метро” са открити 84 000 бутилки с фалшив бандерол на четири фирми, една от които е „Сис-индустрийз”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право