Прокуратурата внася днес искането за постоянен арест за Миню Стайков

Синът му Стайко се издирва с европейска заповед за арест

Миню Стайков и синът му Стайко Стайков са сред обвиняемите за участие в престъпната група, която прокуратурата разследва след акцията в Карнобат. Стайков-младши е напуснал страната и се издирва с европейска заповед за арест. Това съобщи на брифинг наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев за акцията, след която бяха повдигнати обвинения на 8 лица.

Ще искаме задържане под стража на три лица, сред които е и Миню Стайков, посочи Кънев.

Наблюдаващият прокурор обясни, че нелегалната фабрика за цигари край Карнобат е върху имот на дружество на сина на кмета. Организацията на работа в нея е изключително конспиративна. В производството не са използвани български граждани, а такива от страните от бившия СССР. Никой не е имал право да напуска фабриката, не е консумирано дори електричество от мрежата, за да не се будят подозрения. През последната година там се е работило в почти непрекъснат режим на работа, информира Ангел Кънев. При акцията на място бяха установени единствено административни ръководители и шофьор на камион.

По думите му, цигарите с логото на чужди марки са продавани в България и в други държави.

По делото има доказателства и за данъчни престъпления от преди две години. Възложени са 40 данъчни ревизии на различни дружества, обясниха от прокуратурата.

По думите на Кънев близо 1 милион лева са били върнати като възстановен данък на групата на база представени документи и фактури.

"Собственикът на счетоводната къща, която обслужва тези две дружества преди това е бил пазач. Самият той признава, че не разбира нищо от тези документи", каза още наблюдаващият прокурор.

Разследват се и данни за укрит акциз за алкохол в друга фабрика.

Досъдебното производство започна през лятото на 2018 г. При установяването на нелегалната фабрика на място открихме цех, оборудван с машини. По време на операцията там нямаше работници, разказа изпълняващият функциите на ръководител на Специализираната прокуратура Даниела Начева. Установихме цигари за 3 мил. лева, които бяха натоварени на камион, шофьорът и още няколко лица. Или трябваше да обвиним шофьора или трябваше да продължим разследването, за да стигнем до организаторите на тази фабрика. В резултат се стигна до операцията, която проведохме с ДАНС и МВР. Работихме няколко денонощия, за да съберем информация и да стигнем до обвиненията, разказа Начева.

По думите й, на този етап са обвинени 8 лица за участие в организирана престъпна група, за данъчни престъпления, пране на пари. На петима обвиненията вече са предявени, един е обявен за издирване с европейска заповед, а други двама - за ционално издирване. Днес в 14:30 прокуратурата ще внесе искне за постоянен арест за Миню Стайков. най-вероятно то ще бъде разгледано от съда още тази вечер.

Лицата, свързани с въпросната фабрика, по един или друг начин са свързани с дружества на верига от свързани фирми, контролирани от едно от лицата, обвинено в участие в тази група. Говорим за над 20 дружества, свързани по между си. За такива данъчни престъпления са водени две дела в София. Тези дела бяха обединени към настоящото производство, обясниха още от държавното обвинение.

След претърсванията във Винпром Карнобат и Топаз Мел са сезирали митниците, които в момента извършват инвентаризации, а след това ще бъдат извършени и ревизии в дружествата.

Имаме информация, че производството на тютюн е ставало и на други места, като тези пари се влагат в реалната икономика, каза Даниела Начева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право