Прокуратурата внесе обвинението срещу майцеубиеца от Сколаре

Окръжна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Росен Спасов от село Соколаре, общ. Бяла Слатина, за убийството на собствената му майка по особено жесток и мъчителен начин. Това съобщиха от прокуратурата.

Спасов бил единствено дете и за него се грижели членовете на цялото му семейство. Въпреки полаганите грижи, той растял като затворено, необщително дете, което нямало приятели, нито близки отношения с роднините си. Почти не излизал на улицата, а си играел сам на двора.

Отношенията между двамата родители на обвиняемия Спасов били нормални – бащата работел като пазач в местната земеделска кооперация, а майката се грижела за домакинството.

След като завършил средното си образование обвиняемият се затворил още повече, предимно седял сам в стаята си пред компютъра. За няколко месеца бил ангажиран по програмата за временна заетост към кметството в с. Соколаре, като след приключването й в поведението му настъпила промяна – спрял да общува с родителите си, спял по цял ден и слизал на приземния етаж само, за да се нахрани и пие кафе. Отказвал да помага на баща си за отглеждане на животните, занемарил личната си хигиена. Още по-сложни били отношенията на Спасов с майка му. Той остро реагирал на нейните изисквания, свързани с начина му на живот и външния му вид.

На 25.12.2016 г. Спасов спал до към 16 ч., след което слязъл на приземния етаж, където били и двамата му родители. След като баща му тръгнал за работа, той останал вкъщи с майка си, с която гледали телевизия в спокойна обстановка, но без да разговарят.

В един момент обвиняемият се подразнил от поведението на майка си, която на два пъти излизала от стаята да говори по телефона, като била в приповдигнато настроение от празничния ден. Спасов излязъл навън, взел от двора една малка брадва и се върнал в къщата. Като го видяла, жената се учудила, попитала го какво иска и го изгонила. Това отношение на майка му още повече подразнило Спасов и той й нанесъл силен удар по главата с острието на брадвата, след което продължил да й нанася удари, дори и когато безжизненото й тяло паднало на пода.

Обвиняемият решил да запали майка си, за да е сигурен, че е настъпила смъртта й. За тази цел той извадил няколко дърва от печката, които сложил върху трупа. Качил се на втория етаж и с кибрит запалил покривката на бюрото в стаята си. Изчакал огънят да се разгори, заключил вратата и напуснал къщата и двора, като се отправил към поляна в края на селото. Там той бил открит от органите на МВР, които вече били уведомени от съседите за пожара.

От извършената съдебно-медицинска експертиза е установено, че причината за смъртта на пострадалата е откритата черепно-мозъчна травма, която е довела до състояние несъвместимо с живота.

Убийството било извършено с особена жестокост чрез нанасяне на множество – не по-малко от 11 удара, с твърд предмет с режещ ръб. Спасов проявил изключителна ярост, безчовечност и коравосърдечие към майка си.

Извършената в хода на досъдебното производство комплексна психолого-психиатрична експертиза установява, че по време на деянието Спасов бил вменяем. Гневното му състояние преминало в дисфорично – злобен, мрачен, отмъстителен, агресивен, тъй като има нисък праг на отключване на агресивни реакции, което характеризира шизофридното му личностово разстройство.

Предстои насрочване на делото от съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България