Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Отиде си Георги Марков

Как един посланик застава зад истината Меглена Плугчиева оборва неверни публикации за България в “Нойе Цюрхер цайтунг”

Турски военни самолети са извършили 42 нарушения на гръцкото въздушно пространство

850 000 лева идват в Сливен за подкрепа на деца с увреждания и семействата им

Над 20 % от варненските ученици отиват в западни ВУЗ-ове Англия, Холандия и Дания са най-предпочитани дестинации

Оперираха Делио Роси

Варненци пак искат паметен знак на Пламен Горанов

Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка

Елена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета

Радев се срещна с представители на Съюза на офицерите от резерва

Родителите на убития в Борисовата градина Георги поискаха 400 хил. лв. обезщетение

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу мъж, опитал да продаде костенурка от защитен вид

Снимка: Уикипедия

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Росен Георгиев. Той е обвинен за това, че на 28 юни 2017 г. в град София, пред столичен МОЛ противозаконно държал екземпляр от вид означен със знак * в Закона, а именно – шипоопашата костенурка. Това съобщиха от държавното обвинение.

На 23 юни 2017 г. свидетелка по делото прочела в интернет сайт обява за продажба на сухоземна костенурка с посочена цена от 199 лв.

Тъй като не могла да разбере дали се касае за екземпляр от защитен вид, тя уведомила по телефона доброволен сътрудник към неправителствена организация за защита на животните и му препратила обявата.

Сътрудникът разгледал публикуваната в сайта снимка на костенурката и веднага разбрал, че е от защитен вид.

Още на същия ден се свързал на подадения телефон с обвиняемия и поискал още няколко снимки на костенурката, които Георгиев му изпратил по мобилно приложение. Двамата се уговорили сътрудникът да закупи костенурката, като си определили среща на 28.06.2017 г. пред столичен МОЛ. Веднага след този разговор, сътрудникът се свързал с началника на Отдел „Защита на природата“ при Дирекция „Превантивна дейност“ в РИОСВ – София и го уведомил за уговорената среща с обвиняемия.

Началникът на отдела поискал съдействие от органите на 07 Районно управление – СДВР с оглед установяване на защитеното животно.

Уговорката, на която присъствали сътрудникът от неправителствената организация; старшият експерт в отдел „Защита на природата“ при Дирекция „Превантивна дейност“ в РИОСВ – София и двама полицейски служители при 07 РУ – СДВР, се състояла на 28.06.2017 г.

След като обвиняемият извадил костенурката от клетка сътрудникът и старши експертът я разгледали и веднага се убедили, че същата е от защитен вид.

След като полицейските служители задържали Георгиев, бил изготвен протокол за доброволно предаване, с който обвиняемият предал костенурката.

Още на същия ден костенурката била настанена в столичната „Зоологическа градина“.

Видно от изготвената в хода на разследването Съдебно-природозащитна експертиза, предадената костенурка е с вид „шипоопашата костенурка”, от женски пол, полово зряла, с научно наименование на вида „Testudo Hermanni Gmelin”.

Същата е обявена за защитена съгласно чл. 38 ал.1 от Закона за биологичното разнообразие, като попада в Приложение 3 от същия закон. Като такава противозаконното й унищожаване, повреждане, държане, придобиване или отчуждаване съставлява престъпление по чл.278д от НК.

За това престъпление законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ до 5 г. и глоба в размер от 5 000 лв. до 20 000 лв.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.