Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Джон Терориста, обучавал се за джихадист у нас

Факсимиле от БТВ

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу Иван Захариев, известен като Джон Терориста, обучавал се за джихадист у нас, съобщават от държавното обвинение.

Днес, 6 декември 2016 г., Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Иван Захариев, български и австралийски гражданин, роден в Ханой, Виетнам.

Той е обвинен за това, че за времето от 04.07.2016 г. до 19.09.2016 г. в Република България в столичния стрелкови клуб „Левски“ и в пловдивския стрелкови комплекс „360 градуса“ в с. Войводино се обучава, за да придобие знания и умения за боравене с огнестрелно оръжие, включително и с автомат „Калашников“, с цел извършване на престъпление по ал. 1 на чл. 108а от НК, като придобитите от него знания и умения бъдат използвани за извършване на престъпления по чл. 115 (убийство) и по чл. 128 (тежка телесна повреда) от НК, с цел да създаде смут и страх в населението (тероризъм) – престъпление по чл. 108а, ал.4, вр. ал.1 от НК.

Обвиняемият Захариев бе задържан на 20 септември 2016 г. при специализирана операция на ДАНС, ГДБОП и СДВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Според обвинителния акт действията на обвиняемия на територията на България са били насочени към подготовка за включване във въоръжена терористична групировка в Сирия и участие в реални бойни действия срещу армията на Башар ал Асад.

Доказателствата сочат, че през 2013 г. Захариев отишъл в Сирия с желанието да се включи в терористична групировка. Не е бил приет заради липса на бойна подготовка. Иван Захариев достигнал до Сирия със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и гр. Хатай, Турция. Поддържайки фейсбук контакт с лице с инициали „ST“ (който прехвърлял хора от Турция в Сирия), в покрайнините на Хатай, Захариев попаднал в скривалище с други лица, тръгнали към Сирия и описани от самия него като „бойни другари“. Заедно с тях той бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Там веднага започнало обучението му да борави с автомат „Калашников“. Престоят му в Сирия обаче се оказал кратък, заради липса на бойна подготовка. За да я придобие, той се върнал в Австралия, но там обучението по стрелба се оказало скъпо. По- късно заминал за Мароко, откъдето през пролетта на 2016 г. пристигнал в България – проучил, че тук е доста по-евтино обучението в стрелба.

В Р България Иван Захариев се настанил в дома на баща си в София.

В столичния стрелкови клуб Захариев се обучавал с помощта на инструктор да борави и стреля единствено с пистолет, тъй като стрелба с „Калашников“ не се предлагала. Обучението си с автомат започнал в комплекс „360 градуса“, като често настоявал да стреля отблизо, поискал и да вземе 5 неизстреляни патрона. По време на тренировъчна стрелба доближил мишената и от упор изстрелял последните два куршума. Пред чужд гражданин, с когото се запознал в софийската джамия „Баня Баши“, Захариев говорил за ДАЕШ, както и че трябва да се ходи в Сирия и да се бият с другите. Заявил, че обича ДАЕШ и познава лице от Турция, което организира заминаването за членство в организацията.

Извършеното от Захариев престъпление по чл. 108а, ал.4, вр. ал. 1 от НК се доказва от разпити на свидетели, разпознавания, експертизи, в т. ч. на иззетите вещи при извършените в дома на баща му обиски, претърсвания и изземвания. Там са намерени и иззети използвана мишена за стрелба, гилзи, нож в калъф, литература на чужд език. Дактилоскопска експертиза доказва, че вещите са ползвани от Захариев. Компютърно-техническа експертиза на преносимия му компютър му сочи, че в него се намират файлове, които пропагандират „…нуждата да бъде напълно отречена западната цивилизация, без да се отказват материалните обекти, свързани с нея, тъй като те представляват продукт на научното и технологично развитие“. Открита е информация, според която след падането на режима на Асад „…могат да бъдат освободени и други мюсюлмански страни, страдащи от тирания и несправедливост…“. Захариев редовно е посещавал сайтове със статии и видео клипове за Джабхат Ал Нусра и Ислямска държава.

Разглеждани са сайтове, описващи успехите на групировките срещу войските на Башар Асад, където последните са наричани терористи, както и са разглеждани от обвиняемия видео-клипове за съвременните джихадисти. За това как да се наложи ислямът радикално и напълно.

Изследването на интернет активността на обвиняемия Иван Захариев показва наличие на посещение на сайтове, съдържащи данни, свързани с обучение в стрелкова подготовка и предлагане за продажба на оръжие. Разглеждал е видео клипове, свързани с употребата на автомат „Калашников“. Търсил е информация за пистолет „Глок“.

При изследване на скайп комуникацията на Захариев, са намерени негови писма до джихадисти. Установена е връзка за контакт с лице, вербувало американски граждани за бойци на „Ислямска държава“.

При изследване на съдържанието на намерената в дома му литература (книгите „Тъмната страна на християнската история“, „Митът за ислямското варварство и неговите цели“, „Изложение относно неверието на този, който помага на американците“) е установено, че литературата е напълно възможно да повлияе в насока подсилване и укрепване на предходно установени поне на зачатъчно ниво нагласи за радикализиране/саморадикализиране.

Иван Захариев е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Предстои СпНС да насрочи разглеждането на делото.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете