Прокуратурата внесе протест срещу домашния арест на агресивен и дрогиран шофьор на пътя

Районната прокуратура в Сливен протестира наложената от Районния съд мярка за неотклонение "домашен арест" спрямо 33-годишния И.Й., съобщиха от обвинението.

На 19 януари, в Сливен, той не се е подчинил и не е спрял за пътна проверка на подаден му със стоп-палка сигнал. Натиснал е газта на автомобила си "БМВ-Х5" и избягал, при което е започнало преследване. По време на преследването е застрашил участниците в движението, включително и хора, пресичащи пешеходна пътека, умишлено е блъснал полицейския автомобил, умишлено е ударил друга кола, която изчаквала на светофар на кръстовище в центъра на града.

Гонитбата е продължила повече от час по улиците из града. И.Й. е застрашил и здравето на полицая, който се опитал да отвори вратата на автомобила му. Прокуратурата е на мнение, че извършените деяния са с изключително висока степен на обществена опасност, по-висока от други деяния от този вид.

Установено е, че водачът е седнал зад волана след употреба на амфетамин и метаамфетамин. В протеста се посочва още, че лицето, родом от новозагорско село, живее в Сливен, но без адресна регистрация. Работел в Италия. Разполагал с финансова възможност да се укрие или да избегне наказателна отговорност. Осквен това, поведението му на 19 януари не било прецедент. По делото имало данни, че същият системно употребява наркотични вещества и управлява автомобил под тяхното въздействие.

Близо седмица преди инцидента с преследването е успял да осуети извършването на полицейска проверка. Тогава също се стигнало до гонитба почти из целия град, но той успял да избяга, посочва обвинението. Според него, най-адекватната мярка за неотклонение спрямо извършителя е "задържане под стража". По протеста на Районната прокуратура ще се произнесе Окръжният съд в Сливен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право