Прокуратурата внесе два обвинителни акта в съда срещу кмета на Белово

Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе в съда два обвинителни акта срещу кмета на Община Белово Костадин Варев.

Първото дело е срещу кмета и началника на общинска служба „Земеделие” в град Септември Анета Кечева , като обвинението срещу Костадин Варев е по 3 пункта – два от тях са за престъпление по служба по чл. 282 ал. 2 от Наказателния кодекс, а третото е по чл. 219 ал. 4 от Наказателния кодекс за умишлена безстопанственост. Анета Кечева пък е предадена на съд за престъпление по служба – престъпление по чл. 282 ал. 2 от Наказателния кодекс.

Периодът на извършване на престъпленията са от април до декември 2014 година, като едно от тях е извършено в съучастие между Варев и Кечева, която е нарушила служебните си задължения при сформиране на състава на комисия по чл.78а ал. 2 от Правилник за прилагане на Закона за собствеността и ползване на земеделските земи. Анета Кечева е издала три броя заповеди относно извършване проверка на място за установяване на начин на трайно ползване на имоти в землището на град Белово и селата Мененкьово, Момина Клисура, Габровица и Сестримо в Община Белово.

Впоследствие двамата обвиняеми са съставили 5 констативни протоколи , в които са отразили неверни начини на трайно ползване на земи – вместо пасища и мери са ги вписали като изоставени или затревени ниви. Последвала е продажба на земи в огромни размери. Общинските земи са продадени на две фирми - „Българско земеделско производство“ ООД – София и „Навигатор-5“ ЕООД – град Вълчи дол. Сумите от продажби на земите в размер на 2 291 929 лева са изразходвани за ремонт на 64 обекти в общината, като за 151 000 лева не може да се установи къде е вложена въпросната сума. В тази връзка е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост на Костадин Варев.

Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе в съда и обвинителен акт срещу Костадин Варев по още едно дело за безстопанственост, проявена при изваждане на тръби от напорен водопровод, положени преди 30 години в землището на град Белово. По делото е установено, че тръбите са били извадени и продадени за отпадъчно желязо на стойност 75 000 лева, но от тази сума 50 000 лева не били внесени в касата на общината. Действията по изваждане на тръбите са извършени в периода от януари 2013 г до август 2014 г. по договор с фирма, избрана лично и без търг от кмета Костадин Варев. Обвинението спрямо него е по чл. 219 ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс – за умишлена безстопанственост за причинена вреда на общината в размер на 50 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право