Прокуратурата в Асеновград повдигна 2 обвинения на Перата и му удължи ареста на 72 часа

Районната прокуратура в Асеновград повдигна две обвинения на известния като ловец на нелегални мигранти Петър Низамов – Перата. 31-годишният мъж бе задържан в 2 часа след полунощ в понеделник в Бургас с полицейска заповед за 24 часа, след като на протеста в Асеновград в неделя вечер удари оператора от bTV Петър Джанаваров. С постановление на наблюдаващия прокурор арестът му е удължен за срок от 72 часа.

Низамов е привлечен като обвиняем по бързо производство за хулиганство – престъпление по чл.325, ал от Наказателния кодекс, като за това провинение може да получи до 2 години затвор или пробация, както и обществено порицание. Второто повдигнато обвинение срещу Перата е за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди – престъпление по чл. 131, ал.1, т.12 от НК, а за него законът предвижда до 3 години лишаване от свобода.

По време на протеста на 2 юли (неделя) вечерта с участието на 5000 души и при достигане на участък с кръгово движение в Асеновград възникнал конфликт, който обвиняемият Петър Низамов заснел с личния си мобилен телефон. След това той се насочил към оператора на телевизия btv Петър Джанаваров, с когото не се познавали. Низамов хванал тв оператора с едната ръка за врата и му нанесъл удар в областта на дясното око.

Установено е, че обвиняемият Низамов отправил множество обидни думи към оператора, след което заплюл него и видеокамерата, която държал. Това било извършено пред много хора. След намесата на полицейски служители инцидентът бил прекратен, твърдят от Районна прокуратура-Асеновград.

От държавното обвинение допълват, че до момента Перата е бил осъждан три пъти за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди –престъпление по чл. 131 ал.1 т. 12 от Наказателния кодекс. Бил е реабилитиран веднъж на 12 февруари 2017 г. по обвинението за връзване на бежанци със „свински опашки”.

Преди самия протест на 2 юли в Асеновград Петър Низамов давал инструкции във Фейсбук как да се преодолее полицейската блокада, а по време на самото шествие бил на първа линия при опита на тълпата да пробие кордона от полицаи и жандармеристи и да се атакува ромската махала „Лозница”.

Коментари

Задължително поле