Прокуратурата в Горна Оряховица наложила глоби за 115 000 лв. и пратила в затвора 42 лица

Районната прокуратура в Горна Оряховица през миналата година е наложила глоби по различни видове дела за общо 115 150 лева. Повечето от санкциите са за шофиране в нетрезво състояние. Магистратите са решили 1835 дела, от които 174 са били спрени, а в съда са вкарани над 300 дела и 331 бързи производства. По 720 преписки е направен отказ от образуване на дело поради липса на престъпление от общ характер.

Зад решетките са пратени 42 лица, други 116 са осъдени условно. 40 нарушители на законите ще се поправят чрез пробация, шестима са получили порицание, а 54 души са били лишени от права. Прокурорите от железничарския град, които борят престъпността в три общини-Горна Оряховица Стражица и Лясковец, са написали 152 обвинителни акта срещу 158 извършители на злодеяния.

Повече от половината дела са приключили със споразумения. През миналата година са били оставени зад решетките по искане на обвинителите 10 души, а шест разследвания са стартирали по публикации в медиите. Има издадена само една оправдателна присъда след обвинителен акт за побой на мъж от двама охранители в частна фирма. Причината е, че той си сменил показанията и пред съда казал, че всъщност не знае кой го е бил.

„Всички присъди от миналата година са преведени в изпълнение. От предходни години има 13 присъди, по които осъдените са обявени за издирване. Най-старият случай е от 2009 г., когато е осъдена джебчийка, която се намира в чужбина. За всички случаи е уведомено МВР“, съобщи ръководителят на Районната прокуратура Даниела Харитонова.

Тя поясни, че ако се разкрие,че осъденото лице се намира в чужбина, се издава европейска заповед за арест. Ако присъдата е повече от четири месеца, съответната държава праща осъденият да си търпи наказанието у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България