Прокуратурата в Горна Оряховица се самосезира за отровните яйца от Поликраище

Районната прокуратура в Горна Оряховица се самосезира по случая с яйцата , които са пуснати в търговската мрежа и разпореди проверка срещу "Консорциум Агробизнес АД, Агроинвест продукт ООД", които държат птицефермите в село Поликраище.

„В момента от подаването на сигнала, нито едно яйце не е занесено в търговската мрежа уведомени са абсолютно всички наши партньори и клиенти да стопират продажбите по магазините до излизане на повторни резултати. Тези яйца в момента се описват ежедневно има постоянно присъствие от Българската агенция по храните, всичко се заскладява в складовата ни база, вземат се проби от всяка една партида и след излизане на резултатите ще бъде взето решение какво се случва. Проблема е, че птиците не можем да ги спрем да снасят, нямаме още яснота и ние изпадаме в една много трудна ситуация, в която произвеждаме продукция, която не можем да реализираме, от която нямаме приходи, а в същото време трябва да храним тези птици и да ги издържаме. Аз контролирам, аз съм и главен ветеринарен лекар на целият обект и ръководител", заяви Ивайло Къдрев, който е ветеринарен лекар на фермите.

На въпрос как през тях  е преминал дезифенкционният препарат, съдържащ опасния фипрони, той отговори: " Нека да не изпадаме в детайли, защото в момента, защото в момента работим с българската агенция по храните, търсим първоизточника, за да подадем някаква конкретна информация просто трябва да имаме яснота. Ние си правим дезинфекцията, както на пропусквателният режим, както на сградите, така и на обработката на теренните площи, вземат се превантивни мерки производството е голямо, дезинфекцията и борбата с инсектите е задължителна, защото рисковете, които могат да се появят при наличие на инсекти и заразите, които могат да се разпространят бъдете сигурни, че могат да бъдат много по-сериозни, могат да бъдат много по-сериозна опасност за хората, от това съдържание, което е констатирано на фипронил в яйцата. Не сме използвали нищо което е извън указанията предписани от производителите, не сме използвали забранени препарати и по забранени методи за използване, уточняваме, изясняваме, търсим първоизточника. Не трябва да се притесняват, аз не съм спирал и няма да спирам да консумирам яйца, дозите са изключително ниски. В цяла Европа виждате, че има проблем с този препарат. Това явно е проблем, който е изненада за всички, не е единствено за нас, може би ние сме първият случай в България, реакцията е бърза и остра. Това, че го има  не значи, че някой ще се отрови, няма регистриран случай на интоксикация или на нещо подобно в цяла Европа. Световна здравна организация се е произнесла, че количества, които са десетки пъти над откриваните количества, евентуално могат да доведат до някакви негативни реакции в организма, за които никой още не потвърдил и не е гарантирал. В този свят, в който живеем се използват препарати, рисковете от избухвания на заболявания било то по плодове и зеленчуци, налага употребата на подобно сходни препарати. Работим си по едни и същи принципи години наред, просто сега започна да се търси този препарат, не знам какво се случва. Тази активна субстанция се съдържа в много препарати, които се използват за такъв тип обезпаразитяване, това са и пипитки за кучета, за котки за обезпаразитяване.

Според Къдрев не са използвани стокови животни.

"Обработвали сме терени и площи, но не и животни, нека да си свършим работата с българската агенция по храните, за да дам по-точна информация", добави Къдрев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България