82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Прокуратурата в Горна Оряховица се самосезира за отровните яйца от Поликраище

Снимки: Веселина Ангелова
д-р Ивайло Кадрев
д-р Ивайло Кадрев

Районната прокуратура в Горна Оряховица се самосезира по случая с яйцата , които са пуснати в търговската мрежа и разпореди проверка срещу „Консорциум Агробизнес АД, Агроинвест продукт ООД“, които държат птицефермите в село Поликраище.
„В момента от подаването на сигнала, нито едно яйце не е занесено в търговската мрежа уведомени са абсолютно всички наши партньори и клиенти да стопират продажбите по магазините до излизане на повторни резултати. Тези яйца в момента се описват ежедневно има постоянно присъствие от Българската агенция по храните, всичко се заскладява в складовата ни база, вземат се проби от всяка една партида и след излизане на резултатите ще бъде взето решение какво се случва. Проблема е, че птиците не можем да ги спрем да снасят, нямаме още яснота и ние изпадаме в една много трудна ситуация, в която произвеждаме продукция, която не можем да реализираме, от която нямаме приходи, а в същото време трябва да храним тези птици и да ги издържаме. Аз контролирам, аз съм и главен ветеринарен лекар на целият обект и ръководител“, заяви Ивайло Къдрев, който е ветеринарен лекар на фермите.
На въпрос как през тях  е преминал дезифенкционният препарат, съдържащ опасния фипрони, той отговори: “ Нека да не изпадаме в детайли, защото в момента, защото в момента работим с българската агенция по храните, търсим първоизточника, за да подадем някаква конкретна информация просто трябва да имаме яснота. Ние си правим дезинфекцията, както на пропусквателният режим, както на сградите, така и на обработката на теренните площи, вземат се превантивни мерки производството е голямо, дезинфекцията и борбата с инсектите е задължителна, защото рисковете, които могат да се появят при наличие на инсекти и заразите, които могат да се разпространят бъдете сигурни, че могат да бъдат много по-сериозни, могат да бъдат много по-сериозна опасност за хората, от това съдържание, което е констатирано на фипронил в яйцата. Не сме използвали нищо което е извън указанията предписани от производителите, не сме използвали забранени препарати и по забранени методи за използване, уточняваме, изясняваме, търсим първоизточника. Не трябва да се притесняват, аз не съм спирал и няма да спирам да консумирам яйца, дозите са изключително ниски. В цяла Европа виждате, че има проблем с този препарат. Това явно е проблем, който е изненада за всички, не е единствено за нас, може би ние сме първият случай в България, реакцията е бърза и остра. Това, че го има  не значи, че някой ще се отрови, няма регистриран случай на интоксикация или на нещо подобно в цяла Европа. Световна здравна организация се е произнесла, че количества, които са десетки пъти над откриваните количества, евентуално могат да доведат до някакви негативни реакции в организма, за които никой още не потвърдил и не е гарантирал. В този свят, в който живеем се използват препарати, рисковете от избухвания на заболявания било то по плодове и зеленчуци, налага употребата на подобно сходни препарати. Работим си по едни и същи принципи години наред, просто сега започна да се търси този препарат, не знам какво се случва. Тази активна субстанция се съдържа в много препарати, които се използват за такъв тип обезпаразитяване, това са и пипитки за кучета, за котки за обезпаразитяване.
Според Къдрев не са използвани стокови животни.

„Обработвали сме терени и площи, но не и животни, нека да си свършим работата с българската агенция по храните, за да дам по-точна информация“, добави Къдрев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.