Пращат на съд измамник, представял се за полковник от ДАНС и син на министър

Районна прокуратура-Пловдив внесе в сряда в съда обвинителен акт за измама спрямо 40-годишния Стойко Д., който от юни 2015 до юли 2016 г. се представял за полковник от МВР, служител на ДАНС и син на министър и успял да заблуди петима души и им причини вреди на обща стойност 20 771 лв.

Измамникът е предаден на съд и за това, че е държал огнестрелно оръжие, без да има надлежно разрешение. Първа жертва на "полковника" станал И.К., на когото обвиняемият Стойко Д. обяснил, че има връзки в ДАНС и МВР и че може да му намери на ниска цена употребяван от службите автомобил "БМВ 335", който щял да бъде бракуван.

През юни 2015 г. И.К. първоначално дал 500 лв. за закупуване на колата, а после още няколко суми за изваждането й от гаража, за такси и застраховки, но така и не получил БМВ-то.

Пострадалият търсил няколко пъти по телефона Стойко Д., който не отговарял или обяснявал, че се намира в чужбина, а хората, от които зависи предаването на автомобила, са на почивка.

Причинената имотна вреда на И.К. е в размер на 1000 лв.

През март 2015 г. пенсионираният военен И.Т. се запознал в Пловдив със Стойко Д., който му се представил за "син на министър" и действащ офицер от ДАНС. Обвиняемит обещал да му съдейства за намиране на работа като "отговорник на секретна военна поща", а за услугата поискал 100 лева. Пострадалият предал парите, след което двамата не се срещнали повече. През октомври 2015 г. Стойко Д. се срещнал в Карлово с третия пострадал - П.Н., на когото се представил като "полковник Николов-служител от службите" и го уверил, че може да му намери работа в ДАНС в София.

За времето от октомври 2015 г. до април 2016 г.  Стойко Д. причинил имотна вреда на П.Н. в общ размер 13 261 лева. Парите получил за заплащане по оформяне на различни документи - медицинско свидетелство, разрешително за оръжие, наем за апартамент в столицата, курсове за работа в европейска служба и др. При поредна среща Стойко Д. поискал и пари от пострадалия за намирането на свидетел, който да даде показания в негова полза, за да не бъде арестуван.

Междувременно Стойко Д. обяснил на П.Н., че има възможност за назначаване на още три лица в службите в Пловдив и го попитал  дали познава сериозни хора. П.Н. споделил с двама свои колеги, че Стойко Д. можел да им помогне да започнат работа в ДАНС, МВР или Военна полиция.

Обвиняемият "полковник Николов" се свързал с тях и по същата схема им искал пари за документи, курсове, разрешително за оръжие и др. и обещавал заплата от 1800 лв. На един от пострадалите дори обяснил, че може да го уреди да стане началник на автопарк във Военна полиция. От този свидетел получил общо 5750 лв. за "уреждане на работа", а от неговия колега взел 660 лв. пак за същото.

След получен сигнал в ДАНС са предприети нужните действия и съвместно с Криминална полиция-Пловдив са извършени следствени действия за задържането на Стойко Д. на 26 юли 2016 г. При обиска в дома му е била иззета незаконна ловна пушка и 9 броя боеприпаси. Обвиняемият е с мярка за неотклонение "задържане под стража" и се намира в момента в Пловдивския затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право