Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Прокуратата внесе обвинителен акт срещу Пловдивския Ван дер Любе за 11 784 537 лв. щети

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе минути преди края на работната седмица обвинителен акт в Районния съд срещу Любомир Данчев за пожара на бившите тютюневи складове в центъра на града под тепетата.
Известният като Пловдивския Ван дер Любе 45-годишен клошар е обвинен за това, че на 20 август 2016 г. по непредпазливост е запалил чужд имот – сграда със значителна стойност на ул. „Екзарх Йосиф“ 13. От пожара  са последвали значителни вреди в общ размер от 11 784 537 лв. на 5 съседни бивши тютюневи складове за следните юридически и физически лица – „Р.И.П.А.“ ООД-Пловдив, „Галакси инвестмънт груп“ ООД-Пловдив, „Тотал спорт-2015“ ЕООД-Пловдив, „Нордикс инвест“ ООД-Пловдив и за 11 израелски граждани, собственици на една от сградите. Според държавното обвинение Любомир Данчев е извършил престъпление по чл.331 ал.3 пр.2 вр.с ал.1 вр.с чл.330 ал.1  от Наказателния кодекс, което е подсъдно на районните съдилища. Пострадалите постройки се намирали на улиците „Екзарх Йосиф“, „Иван Вазов“, „Капитан Андреев“ и „Г.М.Димитров“. Четири от сградите са с историческа, научна и художествена стойност като индивидуални паметници на културата, а една от тях е имала статута и е била включена с останалите в групов паметник на културата.
Позовавайки се на заключението на шесторната пожаротехническа експертиза, обвинението приема, че пожарът е настъпил по непредпазливост – вследствие на небрежни действия от страна на обвиняемия Данчев, тъй като на 20 август 2016 г. той изхвърлил незагасена цигара в кош с отпадъци в стаята на четвъртия етаж в сградата на ул. „Екзарх Йосиф“ 13, която обитавал. В коша се намирали и хартиени изрезки от саморъчно свивани цигари от обвиняемия Данчев, които се запалили. Впоследствие огънят е стопил кошчето, след което се запалили и намиращите се в близост килими, пътеки, мокет, дюшеци, които поради липсата на свеж въздух в помещението тлеели дълго време. Това е и причината пожарът да стане видим извън сградата няколко часа по-късно. След това огънят обхванал цялото подпокривно пространство на сградата. Поради близостта на нейния покрив с този от съседния склад на ул.“Капитан Андреев“ 2, който се намирал на разстояние 2,3 метра, пожарът обхванал и неговата покривна конструкция и със скорост 5 метра в минута се разпространил в южна посока към другия склад на същия адрес. Пожарът продължил разпространението си във вертикална посока – надолу, като се усилил след рухването на изгорелите покриви. От силно нагряване и хвърчащи искри се запалила сградата, собственост на 11 израелски граждани, ползвана от „Тотал спорт-2015“ ЕООД. Вследствие на хвърчащи искри от пожара в трите сгради, по-късно се запалил и четвъртият склад, собственост на „Галакси инвестмънт груп“, а от лъчистото излъчване били нанесени поражения върху фасадата на сградата на „Нордикс инвест“ ООД. В полунощ на 20 срещу 21 август пожарът е бил потушен. По делото са разпитани 45 свидетели, назначени и изготвени са пожаротехническа, стоково-оценъчни, съдебно-химически, трасологическа и др. експертизи.
По досъдебното производство са събирани  доказателства и за извършени престъпления от длъжностни лица, касаещи запалените сгради – паметници на културата. Материалите в тази насока са отделени в самостоятелно производство, по което разследването продължава, допълниха от Окръжна прокуратура-Пловдив.
_mg_0060-2 22pl4004aa 22pl4004aaaa

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Единственият начин евреите да си вземат парите от клошара е да го накарат да пуска редовно фиш в „Национална лотария“ и да спечели големия джакпот от 11 800 000 лв. Ако това не се случи – ще му целунат задника.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.