Прокуратурата в Севлиево атакува общинска Наредба за записване и отписване на деца в забавачките

Районната прокуратура в Севлиево изпрати в Административен съд-Габрово протест с искане да бъдат отменени текстове от Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Севлиево, като незаконосъобразни.

Прокуратурата счита, че определени текстове от Наредбата, която е приета с Решение №012 от 31 януари тази година на Общинския съвет в Севлиево противоречат на Закона за защита от дискриминация, Закон за местните данъци и такси, Закон за предучилищното и училищното образование, както на Конституцията на Република България.

"В чл. 10 т.8 от Наредбата е посочено, че приемът на деца в яслена и първа възрастова група се извършва от комисия, определена със заповед на директора на съответната детска градина по съответните критерии, изброени в 9 точки, като в т.8 е записано, че един от тях е деца от семейства, в които поне един от родителите работи в системата на образованието. Касае се за ”пряка дискриминация”, което произтича от неравенство, а именно – разликата произхожда от наличие или липса на качества на родителите или поне на единият от тях. От това следва, че деца, чиито майки и бащи не работят в системата на образованието, нямат същите права за участие в класирането за прием в детска градина", коментират държавните обвинители.

Те допълват, че в законово противоречие е и нормата на чл. 28 ал.2 от Наредбата, където е записано, че не се приема дете в друга детска градина на територията на общината без да се представи служебна бележка за платени дължими такси за ползване на детската градина.

Предстои Административният съд в Габрово да се произнесе по направеното искане на прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони