Проф. Алексей Савов: Ракът на дебелото черво засяга все по-млади хора Засега няма генетични маркери за ранно откриване на злокачественото заболяване

Експерти от Организацията за химически оръжия ще разследват случая с отравянето на Сергей Скрипал

Кмет на село стана шофьор на ТИР в чужбина

Свикват две общински комисии

Ректорът на СУ: Всяка година намаляват кандидат-студентите заради демографската криза Може да се отмени решението за нулев прием в специалност „Медицина“, каза проф. Герджиков

И отново цар (В)Каранга!

Германският външен министър Хорст Зеехофер поиска отмяна на Шенгенското споразумение

Алпинисти покоряват хилядник в Тяншан Монтират въжена градина в местността Ксилифор край Търново

Временно е спрян токът в кв. “Кулата” във Враца заради скъсани проводници

Учени ще развиват наука в помощ на туризма и творческите индустрии Проектът за креативен център е на ВУМ във Варна за 7 млн. евро

Без малко да се сдобием с родна аристокрация Фердинанд мечтаел за нашенци с титли, но липсвали мераклии

291 екипа на ОССЕ наблюдават изборите в Русия

Пучдемон: Трябваше да обявя независимост на Каталуния по-рано

Пет селища в Пазарджишко са без ток заради аварии от силния вятър

Вижте как протича гласуването за руски президент в София и Пловдив (СНИМКИ)

Прокуратурата в Севлиево атакува общинска Наредба за записване и отписване на деца в забавачките

Районната прокуратура в Севлиево изпрати в Административен съд-Габрово протест с искане да бъдат отменени текстове от Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Севлиево, като незаконосъобразни.

Прокуратурата счита, че определени текстове от Наредбата, която е приета с Решение №012 от 31 януари тази година на Общинския съвет в Севлиево противоречат на Закона за защита от дискриминация, Закон за местните данъци и такси, Закон за предучилищното и училищното образование, както на Конституцията на Република България.

“В чл. 10 т.8 от Наредбата е посочено, че приемът на деца в яслена и първа възрастова група се извършва от комисия, определена със заповед на директора на съответната детска градина по съответните критерии, изброени в 9 точки, като в т.8 е записано, че един от тях е деца от семейства, в които поне един от родителите работи в системата на образованието. Касае се за ”пряка дискриминация”, което произтича от неравенство, а именно – разликата произхожда от наличие или липса на качества на родителите или поне на единият от тях. От това следва, че деца, чиито майки и бащи не работят в системата на образованието, нямат същите права за участие в класирането за прием в детска градина”, коментират държавните обвинители.

Те допълват, че в законово противоречие е и нормата на чл. 28 ал.2 от Наредбата, където е записано, че не се приема дете в друга детска градина на територията на общината без да се представи служебна бележка за платени дължими такси за ползване на детската градина.

Предстои Административният съд в Габрово да се произнесе по направеното искане на прокуратурата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.