Прокуратурата готви най-тежкото обвинение на задържания за убийството в Бяла

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Убиецът на 18-годишния Алекс от Бяла ще бъде подведен по най-тежкото обвинение – умишлено убийство по хулигански подбуди, за което Наказателният кодекс предвижда включително доживотен затвор без право на замяна. Това каза по БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя коментира идеята на главния прокурор да се доразвие споразумението между Прокуратурата и Министерството на здравеопазването, за да се защитят лекарите и да им се наложат възможно най-тежки наказания. Идеята е да се направи пряка връзка между спешните медицински центрове и районните прокуратури, за да могат да се запазят максимално повече доказателства и виновните да бъдат подведени максимално бързо. Румяна Арнаудова обеща виновните да се подвеждат по бързата процедура в седемдневен срок.

„Взе се решение споразумението от 2015 г. да се доразвие и да се предостави възможност на лекарите и болниците със спешни отделения да имат пряка връзка с дежурен прокурор. Целта на бързата връзка е не само получаването на информация, но и да дават прокурорите указания да се запазят доказателства. Така с най-много доказателства ще докажем, че лицето е виновно“, каза Арнаудова.

Тя се съгласи, че осъдените за нападение над лекари не са много. Отхвърли твърденията, че мнозина от тях да пледират като невменяеми и отбеляза, че повечето от виновните за нападение над лекари са извършили деянието под влияние на упойващи вещества, което НК квалифицира като утежняващо вината обстоятелство.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Най тежкото обвинение и за престъпниците който са били , и са , във властта , от .. 1989 … до …. 2017 … Това са престъпниците който за … 27 … години ограбиха българския народ …. Това са виновниците за това което става във България … Как ще ги обвинявате , като те са ва сложели на тея места , за да ги пазите от обвинения .. Затворите във България са пълни със бедняци , който се борят да оцилеят , да не умират от глад в социалната държава България …. ха . ха .ха .ха .ха .ха .ха .ха .

  2. И какво предвижда като наказание най-тежкото обвинение? Условна присъда ли? Или пробация,а може би някоя глобичка и сериозно размахване на пръст?

    1. По това обвинение ще е около 20 години затвор,защото ще се признае за виновен,за да избегне доживотния,ще има вероятно още доста експертизи,освен аутопсията,на която вероятно се базират в момента,но в случая е твърде вероятно заключението от нея да бъде потвърдено,тъй като няма данни момчето да е имало здравословни проблеми,а и поради липсата на данни може и да няма в досъдебното производство необходимост от допълнителни експертизи,така че или се признава,съкратено съдебно и около 20 години или тръгва да оспорва експертизите в ъсдебно заседание с риск да бъдат потвърдена първата и да му наложат доживотен.

  3. Преди мудното държавно правораздаване да се е произнесло, мешерето вече е разпоредило – кой да поеме вината и да излежи присъдата, колко да се плати на родата му, колко алтъни да се заделят за бъдещото му помилване и освобождаване. Ей такива едни, практични и действени разпоредби !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.