Трети сме по малък държавен дълг

Три приоритета за развитие на Югозапада до 2027 г., София и Благоевград – центрове на растеж

Васил Велев: ВиК дружествата по места са касички за общинските коалиции

Хазартните игри облагани по различен начин (обзор)

Облагане при отдаване на стаи от апартамент на туристи

Националната лотария е 100% законна, държавното тото е безхаберно

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 януари 2020

Военното министерство: Няма да строим на територията на резиденция „Лозенец“

Няма добри пътища до туристическите атракции

До 200 хил. лв. глоба за нелегално гориво (обзор)

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 23 януари 2020 г.

Румен Радев: Израел превръща пустинята в градина, България върви в другата посока

Само през януари в „Левски“ са вкарани над 2 млн. лв.

Васил Божков: Надявам се премиерът да вземе правилно решение (СНИМКИ, ВИДЕО)

Блокират сайтове с фалшиви намаления Заличават домейни на нарушители

Прокуратурата: Елена Йончева е знаела, че взима присвоени от КТБ пари Определила си 12 720 лв. заплата

След привличането на народния представител Елена Йончева като обвиняема и по повод нейни изявления пред медиите, Специализираната прокуратура предоставя следната информация:

На 08.11.2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание даване на разрешение за провеждане на наказателно преследване срещу народния представител Елена Йончева за пране на пари, присвоени от „КТБ“ АД, въз основа на доказателства, събрани от Специализираната прокуратура. Разследването е започнало на 31.08.2018 г. след сигнал до прокуратурата от народни представители.

Елена Йончева даде съгласието си за провеждане на наказателното производство срещу нея, Специализираната прокуратура проведе процесуално следствени действия и събра доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната й отговорност за престъпление по чл. 253, ал. 5, вр. ал. 4, вр. ал. 3 т. 3 и т. 1, пр. 3, вр. ал.2, пр. 2, вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

В хода на разследването на Специализираната прокуратура е установено, че едноличен собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД е Елена Йончева. Дружеството е вписано в Търговския регистър при Агенцията по вписванията с ЕИК 130692210, със седалище и адрес на управление: гр. София, район „Оборище“, ул. „Велико Търново“ № 10.

На 17.04.2012г., на основание чл. 113, от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид /дружество, регистрирано на 09.02.2011г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови/, юридическо лице с правно организационна форма – ОДД и фирмено наименование „Офроуд“ ООД, съгласно действащото българско законодателство.

На 20.04.2012г., на основание чл. 113 от Търговския закон, представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ са взели решение за учредяване на съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД, съгласно действащото българско законодателство, с фирмено наименование „Офроуд“ ООД.

В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размерът на капитала на новосформираното – 10 000 лева и начинът на разпределение на дружествените дялове – по равно – по 5 000 лева всяко от дружествата.

„Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило срещу записаните 50 дружествени дяла от капитала на „Офроуд“ ООД да извърши парична вноска в размер 5 000 лева. Поело е задължение да направи и парична вноска в размер на 310 000 /триста и десет хиляди/ лева, които да бъдат отнесени във фонд „Резервен“. На основание чл. 134 и сл. от Търговския закон, „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ ООД в Търговския регистър на РБългария да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %.

На 23.04.2012г. е приет дружествен договор на учредително събрание на съдружниците на дружеството и е изготвен протокол от учредителното събрание на „Офроуд“ООД от същата дата, подписан от Е.Йончева и съдружниците на „Далий трейдинг лимитид“, с който избират за управител на новоучреденото дружество Офроуд“ ООД Елена Йончева. В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД.

На 13.06.2012г. и 22.06.2012г. от сметката на офшорно дружество „Далий трейдинг лимитид“ по две сметки на търговското дружество „Офроуд“ са получени парични средства в общ размер 333 000,00 евро с левова равностойност 645 423.90 лева като на първата дата са получени 161 100.00 евро в левова равностойност 315 084,21 лева предназначена за фонд „Резервен“ на дружеството, а на втората дата – сумата от 171 900.00 евро в левова равностойност 336 207,18 лева.

Специализираната прокуратура е събрала доказателства за произхода на преведените парични средства от „Далий трейдинг лимитид“ на „Офроуд“ООД. Установено е, че това са средства, собственост на „КТБ“ АД, които са присвоени от три длъжностни лица от „КТБ“АД, на които предстои повдигане на обвинение. От извлеченията от различни банкови сметки е установено, че тези парични средства са били преведени от „КТБ“ АД в полза на 5 фактически контролирани от Цветан Василев търговски дружества, сред които е и „Далии Трейдинг Лимитед“.

В периода от 13.06.2012г. до 06.11.2014г. Елена Йончева, която единствено е имала право да се разпорежда с банковите сметки на „Офроуд“ООД е изтеглила всички преведени по сметките на дружеството парични средства.

Йончева е извършвала преводи за закупуване на аудио и видеотехника. Всеки месец е нареждала и теглила в брой и определената от самата нея собствена заплата като управител на „Офроуд“ООД в размер на по 12 720 лева месечно.

Събраните доказателства са обосновали извод, че Елена Йончева е знаела за престъпния произход на средствата и че са предмет на длъжностно присвояване.

На 22.01.2019г. Специализираната прокуратура привлече като обвиняема Елена Йончева – народен представител в 44- то Народно събрание за пране на пари в размер на 333 000 евро, извършено в периода 13.06.2012г. до 06.11.2014г. в съучастие с още едно лице – Б. М., като Йончева е извършител, а Б. М. е неин помагач.

Според обвинението в инкриминирания период от време Йончева в качеството си на длъжностно лице – управител на „Офроуд“ ООД, е получила по открити в „КТБ“ АД две банкови сметки сумата от 333 000 евро и е спомогнала да бъде преобразувано това имущество в лично, като е знаела, че то е придобито чрез престъпление – длъжностно присвояване. Деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група, като имуществото е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Специализираната прокуратура взе мярка за неотклонение на Елена Йончева „гаранция в пари в размер на 20 000 лева“.

На 16.01.2019 г. съучастникът на Йончева – помагачът Б. М. също е привлечен като обвиняем.

Процесът по призоваване на Елена Йончева в качеството й на обвиняема е стартирал на 11.01.2019 г., когато е била търсена от призовкар на Следствения отдел на Специализираната прокуратура на известните й адреси в гр. София, включително и на адреса на нейната майка, но не е била открита. Майка й е заявила, че не знае къде живее Елена Йончева.

След съдействие от органите на МВР и проведени телефонни разговори с Йончева, на 16.01.2019 г. на Елена Йончева е връчена призовка за явяване в Следствения отдел на Специализираната прокуратура на 22.01.2019 г. – за привличане като обвиняема.

Твърденията на Елена Йончева, че е работила за ТВ 7 не намират опора в доказателствата. Налице са доказателства, че тя е продавала филмите си на тази телевизия, а не е работила там.

Към настоящия момент „Офроуд“ООД е без управител/ г-жа Йончева е поискала освобождаването си/, без имущество и без парични средства по банковите сметки.

Поради това, че след освобождаването на Йончева като управител на „Офроуд“ООД, съдружниците не са назначили нов управител за повече от 3 месеца, в съответствие с разпоредбите на Търговския закон прокуратурата е поискала прекратяване на дружеството.

По-рано днес журналистът и депутат Елена Йончева отново определи като абсурдни обвиненията за престъпно финансиране, докато е работила за телевизията TV 7 през периода 2012-2014 г.

Тя обясни пред медиите в НС, че това е периодът, в който е заснела поредица документални филми за TV 7 за  войната в Сирия, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и гражданската война. По думите й средствата за тези филми са преведени през банка КТБ в период, в който даже държавата, със своите контролни функции, не е могла да предвиди нейния срив.

„Обвинението, че съм знаела, че тези средства са с престъпен произход, е опит да бъда ангажирана със своята защита, а не с работата ми на депутат”, каза тя и допълни, че тази атака започна след като левицата е поискала независима експертиза на българските магистрали.

„Правителството и Борисов вече използват създадената и контролирана от тях специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат всеки, който разкрива как „Шайката”- тази организирана престъпна група, разграбва България. Уверявам ви, че тази атака, това сплашване, тази репресия, няма да ни спре”, заяви Йончева.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. Време е Йончева да отиде зад решетки, а след време и аверите и от БСП. Всички комуняги ще стоят твърдо един зад друг в затворите.

  1. А такива като теб в Белене.

   1. a za такива като вас да се върне смъртното наказание и гилотина

 2. До пролетта на 2014 КТБ беше една от най-проспериращите банки. Собственика е през 2011 беше награден за „Мистър инкономика“, всички държавни фирми от енергетиката си държаха парите там до фалита и. Управляваше бат Бойко. И сега излиза, че като е получила пари на 13.06.2012 г и 22.06.2012 г. пари от тази банка е перяла пари и е вършила престъпление. Как могат да се гледат тези нагледци в огледалото. Да повдигнат обвинения и на ръководителите на държавните фирми, че са си дали парите на престъпници. А правителството какво р правило.

 3. Йончева не се защитава (явно няма как), а ръси комунистически лозунги и плюе по всички наоколо: шайката на ГЕРБ й била виновна, че крала като циганка. Ето защо нашите цигани крадат – вземат пример от такива като Йончева и Нинова.

 4. Йончева се е ухилила на снимката, все едно ще й увеличат заплатата на 20,000 лева. Тя ще извади 20 бона за гаранцията от малкия си джоб. Затова пък ще я пратим в ЕП да навакса загубеното. Е, нищо, поредния престъпник от БСП ще стане евродепутат. На кого му пука, особено ако вече си е купил еднопосочен билет.

 5. Всички комунета крадат на поразия! Но има изроди , които ги поддържат. Това е простотията на България. Като Ст. Данаилов -истински комунист.

  1. Ти Недраги, на малкия пръст не мож му стъпи на майор Деянов!Прахта под обувките му нямаш право да ближеш!

   1. Простете за личния въпрос…на колко сте години?

 6. Нека на конгреса в събота да обясни заяо си е писала такава тлъста заплата от над 12 000 лева??!!То бива лакомия..ама чак толкова…Мен за ремонтчето на соц.дом в Ст.Загора ме разкостиха..ама нейсе..някой спомня ли си вече..Тъй ще стане и с Елито…ухапала я муха по ….

 7. Който се задява с ГЕРБ , това го очаква , ха ходете да ги критикувате !

 8. до харесалия си името ЕмилияМасларова: Проверете какви са заплатите на водещите предавания от ТВ. За тези от БТВ и НОВА те са публикувани – 12-15 хил.лв. Дори Б.Б. се дръпна на един водещ, че заплатата му е по-висока от тази на премиера. Тази заплати се дават за послушание и който не слуша като А.Цолова – вън. не си спомням друг освен Е.Й. да е ходил в самия пъкъл на сраженията и да е правил филми. Водещите предавания си стоят в судията и правят метани пред премиера. Само този от БТВ понякога се осмелява да противоречи на Б.Б. Понякога, и то рядко.

 9. Като я вкарат в кауша, и тя ще се разболее от десетки болести и няма да и харесат условията в затвора.Ако някой очаква да си признае за кражбите, все едно е да очаква писмо от умрял!

  1. МНОГО ТОЧНО КАЗАНО. НИЕ / БЕДНИТЕ , ТОЕСТ- НАРОДА/ ЧАКАМЕ НАИСТИНА МНОГО ДЪЛГО “ ОТ УМРЯЛ ПИСМО. “ ПИТАМЕ СЕ “ ДОКОГА. „

 10. Кога най-сетне ще започне процеса ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА като подсъдима за кражба на над 2 милиона евра от КТБ? Кога ?

 11. Хем е знаела, хем е разбрала, хем и е харесало. И тогава и сега-бСп е м… Знаете го! Вплели са се във всяка област в държавата и… защото са цоциалисти!

 12. Фактите са толкова очевадни, че вбесяват с истинността си и с факта, че Йончева все още не е зад решетките! Цацаров, какво чакаш още!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 13. Елена Милиончева е играч от класа !

 14. Мръсни комунисти! Разпиляха народа след 9 септ. !

 15. Жените са само за секс, Еленка е хард уоман има още хляб в нея

 16. КОЙТО И ОТДЕЛИ ВНИМАНИЕ-ЩЕ МУ КАЖА ЧОВЕЧЕ ТРЯБВА ДА СИ СИ ГО НАМРАЗИЛ ТОЛКОВА МНОГО ЧЕ ДА ОПРЕШ ДО ТАЗИ ПАЧАВРА.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.