Прокуратурата е обжалвала отказа на СГС да съди Прокопиев, Дянков и Трайков

Делото срещу тримата ще се гледа в Специализирания съд, категорична е Емилия Русинова, градски прокурор на София

Наблюдаващият прокурор по делото срещу Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков е изготвил и депозирал протест срещу разпореждане на СГС, с което делото бе върнато на държавното обвинение, съобщава градският прокурор на София Емилия Русинова в интервю за "Правен свят".

"Уважавам аргументите на съда, но тези лица, които споменахте /б.р - Прокопоев, Дянков и Трайков/ ще бъдат предадени на съда. Когато има доказателства за извършено престъпление от конкретно лице, прокуратурата го предава на съд. Конкретното дело беше внесено с обвинителен акт на 28.08.2017 г. и върнато с разпореждане от 31.10.2017г. точно след два месеца.

Прави впечатление тази "прецизност" на съда. Само няколко дена след това влезе в сила ЗИДНПК, наблюдаващият прокурор е изготвил и депозирал протест срещу това разпореждане на СГС, с мотиви най-общо, че посочените от съда нарушения не са от категорията на съществените.

На въпрос дали, ако делото бъде обжалвано пред Апелативния съд, то ще гледа в СГС или в Специализирания съд, Русинова е категорична: "Каквото и да е решението на САС, тъй като няма започнало съдебно следствие, според новите разпоредби, то ще отиде към Специализирания наказателен съд (СпНС). Ако имаше започнало съдебно следствие, то щеше да се гледа в СГС".

Градският прокурор на София коментира и обвинението срещу Веселин Марешки. "Когато казваме за някой, че го изправяме на подсъдимата скамейка, това означава, че ние сме си свършили работата и сме събрали достатъчно доказателства, а не, че деецът е виновен. Кой е виновен, решава съдът. Ние решаваме само за кого има достатъчно доказателства за извършено престъпление", казва Русинова.

"Г-н Марешки има обвинение за изнудване на конкуренти във фармацевтичния бранш. Събраните към момента доказателства не са внесли съмнение в повдигнатите обвинения и тъй като са събрани такива за престъпления от компетентността на Специализираната прокуратура, то делото ще бъде изпратено там, за да бъде внесено в съда. Държа на подчертая, че проверките и разследванията при нас винаги почват по сигнал. Някои данни не се потвърждават в хода на разследването, а други се потвърждават и това е същинската прокурорска работа – да проверим със способите на НПК и да изпратим на съд виновните лица", коментира още градският прокурор.

Цялото интервю четете ТУК

Коментари

Задължително поле