Прокуратурата започна разследване на канала за доставка на фалшиви шофьорски книжки

Прокуратурата започна разследване на канала за доставка на фалшиви шофьорски книжки, съобщават от държавното обвинение.

На 9 октомври 2016 г. на автомагистрала „Тракия“, в района между гр. Стара Загора и гр. Нова Загора,  е бил спрян за проверка лек автомобил, марка „Хюндай“, управляван от М.Б., на 56 г., който е пренасял запечатан хартиен плик, в който е намерено неистинско свидетелство за управление на моторно превозно средство - гръцки образец, издаден на името на 26-годишен български гражданин и документ, удостоверяващ данъчна регистрация в Република Гърция. От автомобила, собственост на М.Б., са били иззети неистинските документи.

Досъдебното производство е образувано на основание чл.212 ал.2 от Наказателно-процесуалния кодекс с първо действие по разследването, претърсване и изземване на движими вещи от къща в гр.Николаево, обитавана от 51-годишния Исвенди М., при което са били намерени и иззети мобилни телефони, 2 броя ксерокопия на лични карти, 2 броя снимки и документи, удостоверяващи получаване на пари чрез фирма за международни преводи.

Междувременно, докато се извършвало претърсването на къщата в гр.Николаево, е установен 31-годишния Али К., който представил пред полицейски служители своето неистинско свидетелство за управление по гръцки образец. По този случай е образувано и предстои да приключи в законно установения 7-дневен срок отделно бързо производство срещу лицето за престъпление по чл. 316 във връзка с чл. 308 ал.2 във връзка с ал.1 от  Наказателния кодекс.

Разследването на канала за съставяне и използване на неистински документи установява, че лица от България са поръчвали на Исвенди М. да ги снабдява с шофьорски книжки, гръцки образец, различни категории, включително и за категория „С“.  Той е приемал поръчката и изпращал на лице, живущо в гр .Атина,Република Гърция, по две копия на лични карти, две снимки и сумите от около 500 евро за 1 брой шофьорска книжка. Посочените документи са били изпращани по куриери, които извършвали редовни пътувания България - Гърция. По същия начин готовите свидетелства за управление на моторно превозно средство били връщани по куриери до Исвенди М. Той ги предавал на лицата, които са ги поръчали.

На 10 октомври 2016 г. Исвенди М., на 51 г. от гр.Николаево, е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.308 ал.2, връзка с ал.1, връзка с чл.20 ал.4 от Наказателния кодекс - за това, че като помагач е участвал в съставянето на неистински свидетелства за управление на МПС /гръцки образец/ с цел документите да бъдат използвани.

Активните действия по събиране на доказателства продължават. Срокът за разследване е двумесечен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право