По Европейска заповед за арест: Връщат Йоско от Гърция да лежи в затвора

Йоско Костинбродския бе обвиняван като бос на банда за убийства и рекет.

Екстрадицията му е за втори път 

Има 1 година зад решетките за рекет и още 3 г. по предишна условна присъда

Специализираната прокуратура изпрати на съдебните власти в Гърция Европейска заповед за арест на Йосиф Йосифов, известен с прякорите Йоско Костинбродския и Безденския.

Както писа “Труд”, издирваният от 2014 г. крими герой бе задържан на 18 юни за серия кражби в Гърция. Точно преди 2 години - през юни 2018 г. Йоско Костинбродският е получил присъда от 1 година затвор за изнудване с нанасяне на лека телесна повреда на български гражданин. Наказанието е потвърдено от Върховния касационен съд и е влязло в сила. Към него са добавени още 3 години по предходна условна присъда на Софийския районен съд за кражба на автомобил, в чийто изпитателен срок Йоско е извършил рекета.

Процедурата по екстрадицията на Костинбродския от Гърция ще е за втори път. След продължително издирване  през 2013 г. той бе заловен в Солун и предаден на нашие съдебни власти. През февруари следващата година съдът го пусна без мярка, защото в тогавашната му Европейска заповед за арест не са описани престъпленията, за които е обвиняван у нас. Няколко месеца по-късно соченият като тартор на банда за изнудвания и убийства изчезна сякаш вдън земя. Заговори се, че е потърсил убежище в Сърбия, където по същото време избяга и банкерът Цветан Василев. От 2014 г. насам бяха застреляни двама свидетели по делото срещу Йоско. Основната версия на разследващите бе, че убийствата им са поръчани от Костинбродския, но и двата случая досега не са разкрити.

Коментари

Задължително поле