Проверяват за дисциплинарни нарушения гранични полицаи на ГКПП Аерогара София

Челен сблъсък в Ришкия проход Режат автомобили, вадят пострадали

Мъжът, който държи заложници в супермаркет във Франция, е член на “Ислямска държава”

“Качулки” задържаха крадла на местопрестъплението

Борисов и Мариано Рахой обсъдиха приоритетите на Българското председателство и Западните Балкани (СНИМКИ)

Прокуратурата: Още преди лятото ще се вземат мерки за спокоен сезон

Въоръжени са взели заложници в супермаркет във Франция

Жълт сняг валя в Шумен (СНИМКИ)

Китайската космическа станция ще падне между 30 март и 3 април, сред възможните места е и България 

Първият мач на Григор Димитров на ATP Masters 1000 турнира в Маями пряко по Mtel Sport 1

Дело за измама с жилища в Ямбол продължило 17 години, прекратиха го по давност

Антимафиоти задържаха британец сериен педофил с фалшива самоличност в Търново

ГДБОП пресече кибератака за три милиона евро към голяма корейска фирма

Заловиха 20 000 къса контрабандни цигари

БСП: Да се постави пред Турция справедливото искане за обезщетението на тракийските българи

Прокуратурата иска „задържане под стража” за ученика побойник от Садово В Районен съд-Асеновград гледат днес мярката на 17-годишния Атанас Георгиев

Професионалната селскостопанска гимназия в Садово

Днес от 12 часа в зала № 1 на Районния съд в Асеновград ще се гледа искането на Районната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 17-годишния ученик от Професионалната селскостопанска гимназия в Садово Атанас Анков Георгиев, пребил с дървен кол учителя си по английски език Антон Велков след невинна забележка да не отваря вратите на класните стаи в училището и да не вдига шум по коридора.

Спрямо родения на 31 декември 1999 г. 12-класник са повдигнати обвинения в извършване на престъпление по чл. 131, ал. 2, т. 3, вр. чл. 130, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 от Наказателния кодекс, както и за престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1, вр.чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК. С постановление на наблюдаващия образуваното досъдебно производство районен прокурор Венелин Савов ученикът агресор е задържан на 20 септември за 72 часа в полицейския арест, като този срок изтича днес след обяд. По делото са разпитани в качеството на свидетели множество лица, изготвена е съдебно-медицинска експертиза, назначена е съдебно-психиатрична експертиза, извършен е оглед на веществени доказателства, приложени са свидетелство за съдимост, характеристични справки и други документи.

За престъпленията, за които Атанас Анков Георгиев е привлечен в качеството на обвиняем в закона е предвидено наказание „лишаване от свобода” до 2 години и в случая е налице първата предпоставка за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”, а именно за съответното престъпление да се предвижда наказание „лишаване от свобода“. От доказателствата по делото и по-конкретно от свидетелските показания, обясненията на обвиняемия, съдебно-медицинска експертиза, протокол за доброволно предаване и приложените към делото справки и документи и други би могло да се направи обосновано предположение, че живеещият в ромската махала на пловдивското село Чешнегирово Атанас Георгиев е извършил престъплението, за което е обвинен.

От приложената справка за съдимост е видно, че лицето е чисто съдебно минало, но въпреки това е налице съвсем реална опасност обвиняемият да извърши и друго престъпление от общ характер, твърди районният прокурор Венелин Савов. Според него тази опасност се извлича най-вече от механизма на извършване на деянията, които са предмет на разглеждане по настоящото дело. Тези деяния се отличават със значително по-висока степен на обществена опасност от обикновените деяния от този вид.

„Всички направени изводи се потвърждават и от данните, отразени в характеристичната справка на обвиняемия Атанас Георгиев, изготвена от заместник-директора на Професионалната селскостопанска гимназия в Садово”, допълва държавният обвинител. От горното е видно, че обвиняемият се характеризира като личност с изключително висока степен на обществена опасност, със същата висока степен на обществена опасност и извършеното от него деяние. За същия съществува реална опасност да извърши други престъпления, твърди още прокурор Савов. Според него се касае за „изключителен случай“ по смисъла на чл.386 ал.2 от НПК, при което и спрямо непълнолетно лице може да се вземе мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.