Прокуратурата иска най-тежката мярка за шефа на Горското в Силистра

Снимка: Архив

Той беше задържан с 4600 лв. "такса спокойствие" при дърводобив

Окръжната прокуратура в Силистра внесе искане в Окръжния съд в града за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо директора на Териториалното поделение „Държавно горско стопанство“ инж. Георги М.

Както съобщи вчера пресцентърът на Апелативната прокуратура във Варна, на 28 ноември инж. Георги М. е бил задържан в служебния си кабинет. В него са намерени 46 банкноти по 100 лева, които като длъжностно лице той приемал в дар, за да осигури спокойствие на подизпълнител на концесионера, извършващ дърводобив в държавни гори.

Сигналът за исканата „такса спокойствие“ от Георги М. е бил подаден на 16 ноември тази година. Деянието е извършено чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, като директорът на Териториалното поделение „Държавно горско стопанство“ е искал по 500 лева на камион.

След първоначалното задържане за 24 часа Георги М. е бил привлечен като обвиняем за извършено престъпление по член 302, т. 1 и 2 във връзка с член 301, ал. 1 от Наказателния кодекс. Деянието се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия и е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона.

С постановление на наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура в Силистра обвиняемият е бил задържан за срок до 72 часа с цел довеждането му пред съда.

За разкриване на престъплението са използвани специални разузнавателни средства. Намерените пари в директора са били белязани. Днес от 15,30 часа съдът ще разгледа искането на прокуратурата.

Коментари

Задължително поле