на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Прокуратурата иска по-тежка присъда за убиеца Мейсън Кристофър

Снимка: БТВ

Софийската апелативна прокуратура протестира четиригодишна осъдителна присъда на Мейсън Кристофър, обвинен за смъртта на Емил Ботев. Тя беше постановена от Софийския градски съд и потвърдена от Софийския апелативен съд.

Британският гражданин беше осъден на 4 години лишаване от свобода за убийството, при превишаване пределите на неизбежната отбрана, на 19-годишния Емил Ботев, извършено в училищен двор в квартал „Горубляне“.

Държавното обвинение обаче счита, че решението е неправилно и незаконосъобразно, като е нарушен материалния закон и са допуснати съществени процесуални нарушения.

“Съдът е допуснал нарушения при оценката и анализа на доказателствата като е приел, че е имало нападение от страна на пострадалия Емил Ботев, а подсъдимият действал при условията на неизбежна отбрана, респективно превишаване на пределите й”, посочват от прокуратурата.

Според съда „последвалото преследване от групата на пострадалия (след първоначално сбиване между двете групи) и предприетото от тях нападение се явяват противоправни и срещу тях е допустимо предприемането на действия по отбрана“. Този извод би бил верен, ако точно в този момент пострадалият Ботев е бил в тази група и осъществил някакви действия по нападение.

Фактическата обстановка, обаче е друга. Емил Ботев не е участвал в нападението, а в един по-късен момент излязъл от автомобил и хукнал след отдалечаващия се Мейсън, като бил гол до кръста и не носел нищо в ръцете си. От факта, че той е тичал след него не може да се извлече категоричен извод, че е целял нападение, тъй като „неизбежна отбрана не може да се допусне при предполагаемо нападение“.

Ако Мейсън действително е бил уплашен и се страхувал за живота си, остава без отговор въпроса защо не продължил на бяга, а се обърнал, изчакал Ботев като насочил нож към него, след което му нанесъл четири удара. Два от тях – в жизнено важни части на човешкото тяло (коремната и гръдната област), се оказали смъртоносни, а другите били нанесени в гърба на пострадалия.

Прокурорът от САП счита, че ако съдът направи правилна оценка и анализ на доказателствения материал, то би стигнал до друг извод, а именно, че Мейсън Кристофър е осъществил престъпния състав на чл. 115 от НК – умишлено убийство.

В протеста на САП се предлага ВКС да отмени постановеното съдебно решение и да върне делото за ново разглеждане на друг състав на апелативния съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.