ЕП ще разгледа петицията на Мая Манолова срещу двойния стандарт при храните в ЕС

Спипаха рецидивист, извършил шест грабежа в центъра на Варна

Повдигнаха обвинение на мъж, убил куче 46-годишният К.К. се напил и заклал с брадва животното

Приемна за граждани ще проведат проф. Ваня Добрева и Борис Цветков утре

Водолази ремонтираха спешно изпускател на язовир край Търново Съоръжението било увредено от вандали

Издирват ученичка, изчезнала от Монтана по Нова година

Сергей Лавров: САЩ поощряват сепаратистките настроения сред кюрдите

Ердоган: Турция няма да отстъпи и крачка назад в операцията „Маслинова клонка“

16-годишен телефонен измамник взе 76 000 лева от баба Ученикът е задържан и отива на съд

Откриха трима чужденци в товарен автомобил на ГКПП „Капитан Петко войвода“

Сотир Цацаров: Нито един от вносителите и производители на гориво не изнесе данни за ликвидиране и манипулиране на записи от БАЦИС

Задържаха апаш, обрал кафе-автомат в болницата в Търново

Депутати от БСП искат проверка на обществените поръчки, спечелени от убития бизнесмен Петър Христов Весела Лечева: След покушението се разбра, че за 2 години фирмите му са усвоили над 50 млн.лева

„Варненско лято“ става на 92 години Класика, джаз, фолклор и музикален театър са в афиша на новото издание

15% от престъпленията в Търговищко са извършени от тийнейджъри

Прокуратурата иска по-тежка присъда за убиеца Мейсън Кристофър

Снимка: БТВ

Софийската апелативна прокуратура протестира четиригодишна осъдителна присъда на Мейсън Кристофър, обвинен за смъртта на Емил Ботев. Тя беше постановена от Софийския градски съд и потвърдена от Софийския апелативен съд.

Британският гражданин беше осъден на 4 години лишаване от свобода за убийството, при превишаване пределите на неизбежната отбрана, на 19-годишния Емил Ботев, извършено в училищен двор в квартал „Горубляне“.

Държавното обвинение обаче счита, че решението е неправилно и незаконосъобразно, като е нарушен материалния закон и са допуснати съществени процесуални нарушения.

„Съдът е допуснал нарушения при оценката и анализа на доказателствата като е приел, че е имало нападение от страна на пострадалия Емил Ботев, а подсъдимият действал при условията на неизбежна отбрана, респективно превишаване на пределите й“, посочват от прокуратурата.

Според съда „последвалото преследване от групата на пострадалия (след първоначално сбиване между двете групи) и предприетото от тях нападение се явяват противоправни и срещу тях е допустимо предприемането на действия по отбрана“. Този извод би бил верен, ако точно в този момент пострадалият Ботев е бил в тази група и осъществил някакви действия по нападение.

Фактическата обстановка, обаче е друга. Емил Ботев не е участвал в нападението, а в един по-късен момент излязъл от автомобил и хукнал след отдалечаващия се Мейсън, като бил гол до кръста и не носел нищо в ръцете си. От факта, че той е тичал след него не може да се извлече категоричен извод, че е целял нападение, тъй като „неизбежна отбрана не може да се допусне при предполагаемо нападение“.

Ако Мейсън действително е бил уплашен и се страхувал за живота си, остава без отговор въпроса защо не продължил на бяга, а се обърнал, изчакал Ботев като насочил нож към него, след което му нанесъл четири удара. Два от тях – в жизнено важни части на човешкото тяло (коремната и гръдната област), се оказали смъртоносни, а другите били нанесени в гърба на пострадалия.

Прокурорът от САП счита, че ако съдът направи правилна оценка и анализ на доказателствения материал, то би стигнал до друг извод, а именно, че Мейсън Кристофър е осъществил престъпния състав на чл. 115 от НК – умишлено убийство.

В протеста на САП се предлага ВКС да отмени постановеното съдебно решение и да върне делото за ново разглеждане на друг състав на апелативния съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.