Спортният министър: Трябва да се търси лична отговорност при хулиганството

Сестрата на Ким Чен-ун предложи да се ускори обединението на двете Кореи

Какво е “секс бомба”? Отговорът на радио Ереван

САЩ се надяват, че ще бъде постигнат напредък към мир на Корейския полуостров

Вътрешният министър Валентин Радев: Кражбите на коли са намалели с около 29%

Регистрирани са над 40 турски нарушения над въздушното пространство на Гърция в района на Егейско море

Вижте документалния филм “Ние обичаме мира”, който пусна пропагандата на КНДР след срещата с Южна Корея

Бабата на Байрям, която стана донор, за да му спаси живота, няма право на инвалидна пенсия

Теменужка Петкова ще отговаря на депутатски въпроси за газовата връзка Гърция-България и сигурността на електроенергийната ни система

Експлозии в петролна рафинерия в Уисконсин, ранени са няколко души

Меркел e във Вашингтон в последен опит да убеди Тръмп да не налага търговски санкции на ЕС

Външните министри на членките на НАТО се срещат в Брюксел

Родилка почина след продължителна кома

Белият дом публикува снимки от тайната среща на Майк Помпео и Ким Чен-ун

Борисов ще е гост на лидерска среща по процеса „Бърдо-Бриони“ в Скопие

Прокуратурата иска санкция за стопани, отчитали европари с менте документи

Снимка: Архив

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност по реда на чл. 78 а НК и налагане на административно наказание „глоба“ на Е. Бунцева от с. Бунцево, общ. Якоруда. Тя е била привлечена в качеството на обвиняем за извършено от нея престъпление по чл. 248а, ал. 2 вр. ал. 1 от НК.

През м. юни 2015 г. обвиняемата Бунцева решила да кандидатства по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., за да получи средства от фондове предоставени от Европейския съюз на българската държава. За тази цел тя потърсила помощ от фирма за консултантски услуги „А. – ММ И.“ ЕООД, управлявана от неин братовчед, като бил сключен съответен договор.

След като събрала всички изискуеми документи, на 23.07.2015 г. Е. Бунцева лично подала в ОД на ДФ „Земеделие“ гр. Благоевград заявление за подпомагане по подмярка „Стартова помощ за млади земеделски стопани“. В съответния пункт тя декларирала, че стопанството й не е съсобствено и/или съвместно притежание с друго лице (с изключение на случаите на съпружеска имуществена общност). Също така в документа тя посочила, че от 12.06.2015 г. отглежда 10 броя млечни крави и 35 броя зайкини майки в животновъден обект, находящ се в с. Бунцево.

В действителност обаче, към датата на подаване на заявлението, в обекта нямало животни. По делото е било установено, че кравите били отглеждани не от кандидата Е. Бунцева, а от нейните консултанти в селскостопанска сграда в местността „Куртово“, обл. Пазарджик, а зайците – в плевня на нейни роднини в с. Бунцево. Тези обстоятелства я изключвали от кръга на правоимащите бенефициенти, тъй като тя не отговаряла на предвидените изисквания за отпускане на финансова помощ.

Другото внесено от Окръжна прокуратура – Благоевград предложение по чл. 78 а от Наказателния кодекс за същото престъпление е по отношение на Л. Тодоров от с. Лакатник, общ. Своге – бенефициент по мярка „Модернизация на земеделските стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. Целта на инвестиционния му проект била създаване на 150 дка трайни лавандулови насаждения.

През м. август 2014 г. между Тодоров и Държавен фонд „Земеделие“ бил сключен договор за отпускане на финансова помощ, съгласно който предоставяната субсидия била в размер до 50% от одобрените и реално извършени от ползвателя разходи, свързани с осъществяването на проекта. Първоначално одобрената безвъзмездна помощ била в размер 63 078 лева, а окончателната сума се определяла от Фонда след представяне на всички изискуеми за направените инвестиционни разходи документи. Ползвателят по така сключения договор се задължил да извърши инвестицията в срок до 15.09.2015 г.

С цел получаване на средства от фондове, предоставени от Европейския съюз, през м. октомври 2015 г, в Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони”, отдел РРА-Благоевград, в качеството си бенефициент Тодоров представил неверни сведения в заявка за окончателно плащане. В документа той посочил, че извършил инвестиционни разходи, като за доказване на това обстоятелство, както за плащане от негова страна, приложил неистински документи – фактури и платежни нареждания.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.