Прокуратурата нахока МВР за контрола по пътищата

Върховна административна прокуратура поиска от МВР активизиране на дейността на полицията по контрола за спазване правилата за движение по пътищата. Това съобщават от държавното обвинение.

По указание на Върховна административна прокуратура, окръжните и районните прокуратури в страната извършиха проверки на административнонаказателната дейност на ОДМВР/СДВР и РУМВР по Закона за движение по пътищата през 2015 г.

След анализиране и обобщаване на резултатите от проверките се налагат следните констатации:

- През 2015 г., като цяло е намалял броя на съставените актове за установяване на административни нарушения /АУАН/ и електронни фишове /ЕФ/ в сравнение с 2014 г. и 2013 г., като са налице структури на МВР, в които намалението е в пъти, както и са налице такива, при които се наблюдава увеличаване на съставените АУАН и ЕФ;

- При проверките е констатирано, че масово не са спазва изискването на чл. 54 ЗАНН – прекратяването на административнонаказателните преписки да става с мотивирана резолюция.

- Значителен е процента на отменените наказателни постановления, като в някои структури той превишава половината от обжалваните;

При тези констатации са направени изводите, че следва да се предприемат действия за активизиране на контролната дейност на МВР по ЗДвП и за вземане на мерки за повишаване качеството на работата.

При проверката, в случаите при които са констатирани пропуски и неизпълнение на законовите изисквания, районните и окръжните прокуратури са изготвили 25 предложения до съответните структури на МВР за предприемане на действия за отстраняване на пропуските.

След анализ на резултатите от проверката Върховна административна прокуратура е изготвила предложение по надзора за законност до директора на Главна дирекция „Национална полиция“-МВР за предприемане на необходимите организационни мерки с цел активизиране дейността на органите на полицията по контрола за спазване на правилата за движение по пътищата, както и за подобряване качеството на работата и стриктно спазване на законовите изисквания при реализиране на административнонаказателната отговорност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право