Прокуратурата: Няма престъпно деяние при потопа в кв. Аспарухово

Обвинението протестира решение на съда за доразследване на делото

Протест срещу определението на Варненския окръжен съд /ВОС/ от 9 март, с което бе отменено постановлението за прекратяване на наказателното производство за наводнението в кв. Аспарухово във Варна, внесе Окръжната прокуратура в Апелативния съд. При бедствието на 19 юни 2014 г. загинаха 13 души, повечето от които бяха обитатели на незаконни къщи, вдигнати в коритото на едно от деретата в квартала. Приливната вълна нанесе и огромни щети на инфраструктурата и на частни домове.

За изясняване на причините за трагедията бе образувано досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливост, представляващи източник на повишена опасност. 3 години и половина по-късно прокуратурата прекрати разследването, тъй като не откри престъпно деяние и виновни длъжностни лица.

След жалба на потърпевш от наводнението обаче ВОС счете решението за незаконосъобразно и върна делото на обвинението за доразследване. Съдът е възприел фактическата обстановка изцяло и въпреки това е направил изводи за допуснати процесуални нарушения, което е неправилно и немотивирано, контрираха от обвинението. Оттам не приемат и извода, че са ползвали селектирано части от отделни експерти заключения и е трябвало да назначат допълнителни експертизи.

"Съдебната практика изобилства от примери за кредитирани частично експертни заключения. Това не само не е недопустимо, а е и задължение на съда и органите на досъдебното производство и намира отражение в член 154, ал. 2 от НПК. Прокуратурата се е аргументирала защо не възприема една или друга част от заключенията на вещите лица. При наличието на противоречиви източници на информация - за количеството на падналите валежи и др., е направен анализ и съпоставка помежду им, като са изложени логични правни съображения", се посочва в протеста на обвинението. Оттам припомнят, че на 27 юли 2016 г. е била направена и комплексна ситуационна експертиза от безспорни експерти, участвали и по делото за наводнението в Мизия. В определението на съда липсват мотиви и задължителните указания към прокурора, а наследниците на загиналите не са направили възражения за нарушени процесуални права, нито са искали допълнителни следствени действия, за да е вярно твърдението, че правата им са били накърнени, допълват от прокуратурата. И настояват Апелативният съд да потвърди постановлението за прекратяване на делото за потопа.

Коментари

Задължително поле