Влак удари 13-годишно момиче край гара Кумарица, детето е в болница

Мощна зимна буря удари Северна Япония

47-годишен мъж загина при рязане на дърва край село Теплен

Трима души пострадаха във верижна катастрофа на пътя между Лясковец и Долна Оряховица

Министърът на вътрешните работи свиква работно съвещание във връзка с прогнозите за обилни валежи от сняг и дъжд

Димитър Маргаритов, КЗП: Новият пакет от мерки цели повишаване на информираността на потребителите

Какво става, когато гинеколог и зъболекар си разменят професиите?

Шефът на РИОСВ-София: Законът забранява отглеждането в домашни условия на диви котки

21-годишен се барикадира в банка във Флорида и застреля петима души 

АПИ: Пътните настилки в страната са предимно мокри

Коте бедства четвърти ден на 15-метрово дърво в Своге, няма кой да го свали

Камарата на представителите забрани реч на Тръмп, докато не приключи частичната парализа на държавната администрация

Николас Мадуро обяви, че скъсва дипломатически отношения със САЩ

16 области в страната са в грипна епидемия

Еврокомисар Авромопулос: Преспанският договор е „под въпрос“

Прокуратурата: Няма престъпно деяние при потопа в кв. Аспарухово Обвинението протестира решение на съда за доразследване на делото

Протест срещу определението на Варненския окръжен съд /ВОС/ от 9 март, с което бе отменено постановлението за прекратяване на наказателното производство за наводнението в кв. Аспарухово във Варна, внесе Окръжната прокуратура в Апелативния съд. При бедствието на 19 юни 2014 г. загинаха 13 души, повечето от които бяха обитатели на незаконни къщи, вдигнати в коритото на едно от деретата в квартала. Приливната вълна нанесе и огромни щети на инфраструктурата и на частни домове.

За изясняване на причините за трагедията бе образувано досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливост, представляващи източник на повишена опасност. 3 години и половина по-късно прокуратурата прекрати разследването, тъй като не откри престъпно деяние и виновни длъжностни лица.

След жалба на потърпевш от наводнението обаче ВОС счете решението за незаконосъобразно и върна делото на обвинението за доразследване. Съдът е възприел фактическата обстановка изцяло и въпреки това е направил изводи за допуснати процесуални нарушения, което е неправилно и немотивирано, контрираха от обвинението. Оттам не приемат и извода, че са ползвали селектирано части от отделни експерти заключения и е трябвало да назначат допълнителни експертизи.

„Съдебната практика изобилства от примери за кредитирани частично експертни заключения. Това не само не е недопустимо, а е и задължение на съда и органите на досъдебното производство и намира отражение в член 154, ал. 2 от НПК. Прокуратурата се е аргументирала защо не възприема една или друга част от заключенията на вещите лица. При наличието на противоречиви източници на информация – за количеството на падналите валежи и др., е направен анализ и съпоставка помежду им, като са изложени логични правни съображения“, се посочва в протеста на обвинението. Оттам припомнят, че на 27 юли 2016 г. е била направена и комплексна ситуационна експертиза от безспорни експерти, участвали и по делото за наводнението в Мизия. В определението на съда липсват мотиви и задължителните указания към прокурора, а наследниците на загиналите не са направили възражения за нарушени процесуални права, нито са искали допълнителни следствени действия, за да е вярно твърдението, че правата им са били накърнени, допълват от прокуратурата. И настояват Апелативният съд да потвърди постановлението за прекратяване на делото за потопа.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.