Прокуратурата опроверга нов компромат срещу Иван Гешев

Иван Гешев, кандидат за нов главен прокурор. Снимка: Цветан Томчев

Пресцентърът на прокуратурата предостави следната информация във връзка с публикувана в сайта „Биволъ“ статия: “Записи от разпити разкриват сделки с престъпна групировка; Записи: Колаборирал ли е Иван Гешев с ОПГ по “Недосегаемите”? В съдебна зала е четено СРС, в което “Недосегаемите” се договарят да платят на прокурори 50000 евро“, относно твърдяни факти за неправомерно поведение на магистрати при изпълнение на служебните ми задължения по упражняване на ръководство и надзор по досъдебно производство, наблюдавано от СГП.

На 29.04.2014 г. СГП е внесла обвинителен акт в Специализиран наказателен съд във връзка с водено досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321 от НК.

На 25.07.2014г. делото е върнато в Специализирана прокуратура, като на основание чл. 369, ал. 3 от НПК /отм./ съдът е дал едномесечен срок за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения.

С постановление от 28.10.2014г. прокурор при Специализирана прокуратура е разделил досъдебното производство и е изпратил по компетентност материалите, касаещи престъпления по чл. 255 и чл. 257 от НК, на Софийска градска прокуратура за произнасяне по същество.

На 29.10.2014г. Специализирана прокуратура е внесла обвинителен акт в Специализиран наказателен съд спрямо 6 /шест/ лица за деяния по чл. 321 от НК в различни форми на изпълнително деяние.

С присъда от 22.10.2018г. на Специализиран наказателен съд подсъдимите са признати за виновни, като им е наложено наказание „лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено по реда на чл. 66 от НК.

По протест на прокурор при СП и жалби на подсъдимите лица е било образувано въззивно НОХД пред Апелативен специализиран наказателен съд.

С решение присъдата е била отменена и делото е било върнато на СпНС за ново разглеждане от друг съдебен състав.

С определение от 01.10.2019г. производството по НОХД е било прекратено и делото е върнато на Специализирана прокуратура за отстраняване на допуснати съществени нарушения на досъдебното производство.

Към настоящия момент делото се намира в АСпНС по протест на прокурор от СП срещу определението от 01.10.2019г. на СпНС.

В хода на проведеното съдебно следствие пред Специализиран наказателен съд при събирането и проверка на доказателствата не са били установени данни за нарушения на магистрати от СГП и СП при изпълнение на служебните им задължения.

При изслушването на ВДС от експлоатирани СРС, в съдебно заседание не са установени разговори между подсъдимите и магистрати от която и да е било прокуратура в страната. Също така в самите разговори между подсъдимите не са обсъждани магистрати и служители от съдебната система. Такива данни не са били изложени и от разпитаните пред съдебния състав свидетели, както и в обясненията, които подсъдимите са дали по реда чл. 277, ал. 2 от НПК.

В тази връзка изложените факти в статия, публикувана в сайт „Биволъ“ на 22.10.2019г. късно вечерта, не отговарят на истината.

Коментари

Задължително поле