Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Прокуратурата поиска имунитета на икономическия ексминистър Делян Добрев за умишлена безстопанственост с щети за над 9 млн. лева

Снимка: Уикипедия

Днес главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697.27 евро. Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък.

Според доказателствата от разследването, през 2004 г. „НЕК” ЕАД провел процедура „Договаряне с обявление” по реда на Закона за обществените поръчки с предмет „Избор на Архитект-Инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ ”Белене”. Бил избран изпълнител „Парсънс Иендси Юръп Лимитед” (Парсънс), в резултат на което на 31 януари 2005 г. бил сключен Договор № I-455-05. Възложената с този договор работа била разделена на две фази: Фаза I – „Фаза на развитие и договаряне на проекта” (включва избор на изпълнител (строител) на ядрена централа, подготовка и подписване на договор) и Фаза II – „Фаза на изпълнение на проекта” (включва проектиране, осигуряване на качеството и контрол на качеството, лицензиране, строителство, промени в проектирането, въвеждане в експлоатация и инженерингово подпомагане за АЕЦ ”Белене”).

На 28 март 2012 г. Министерският съвет приел решение за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“. На 29 март 2012 г. това решение на МС е потвърдено от Народното събрание.

Въпреки решенията на Министерски съвет и Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене”, договорът от 31 януари 2005 г. между „НЕК”ЕАД и „Парсънс Иендси Юръп Лимитед” (Парсънс) не е бил прекратен. „НЕК” ЕАД продължило плащанията по този договор, като сумата, заплатена след 28 март 2012 г. на Парсънс е в размер на 4 561 697.27 евро.
Това обстоятелство е било известно на министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него решение за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”.  Не са налични каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на „БЕХ” ЕАД, респ. към „НЕК” ЕАД по отношение на дейности, които следва да се извършат във връзка с прекратяване на изграждането на АЕЦ, касаещи договора с Парсънс. Добрев не е взел отношение по тези въпроси въпреки и изпратеното му изрично писмо с меморандум на 19 юни 2012 г. от изпълнителния директор на „НЕК”ЕАД, в който са развити въпроси относно прекратяването на договора, сключен през 2005 г. Така, Делян Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание.

Законова пречка за наказателното преследване на Делян Добрев е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 43 – то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

След предложение от страна на наблюдаващите прокурори, отправено на 19 октомври 2016 г., главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу народния представител Делян Добрев.

Още по темата

  1. Девет години по-късно Бивш министър обвинен заради АЕЦ „Белене“ (обзор)

  2. Румен Овчаров научил от медиите за уволнението си

  3. Live "Участвам в предизборната кампания" Бившият министър Петър Димитров е обвинен за безстопанственост за АЕЦ „Белене“

  4. Цвета Караянчева: Временната анкетна комисия за АЕЦ „Белене“ вероятно ще достигне до все още незабелязани факти

  5. Обяснение от ГЕРБ: Румен Овчаров и Петър Димитров уволнени заради АЕЦ „Белене“

  6. След 4 години разследване Бивши шефове на НЕК обвинени за АЕЦ „Белене“ (обзор)

  7. Live За вреда от 77 милиона евро Прокуратурата обвини двама бивши шефове на НЕК за договор за АЕЦ „Белене“

  8. Румен Овчаров за „Белене“: Който обядва, трябва да си плати

  9. Гьолът „Белене“ ни става по-скъп

  10. Обрат по делото за гьола „Белене“, прекратиха делото срещу Богомил Манчев

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.