Прокуратурата поиска 6 г. затвор за бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев

Прокуратурата поиска 6 г. затвор за бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и 3 г. условна присъда с 5 г. изпитателен срок за главния секретар на ВУЗ-а Алексей Алексеев.

Държавното обвинение настоя и на да бъде наложена забрана да заемат отговорно служебно положение в системата на образованието. Двамата са подсъдими за безстопанственост, неизгодни сделки, които са довели до щети за Медицинския университет и за незаконен прием на чуждестранни студенти.

Според защитата на бившия ректор, обвиненията са неясни, фактологията е сбъркана изначално в обвинителния акт, а действията на Митев и Алексеев били изцяло съобразени със закона. Адвокат Димитър Вълков подчерта, че всичко, което Митев е извършил, е благородно в името на висшето образование в България, което имало нужда от международно представяне.

Ако бъде признат за виновен, Митев може да получи наказание от 3 до 10 г. затвор. В пледоарията си прокуратурата поиска около средния размер - около 6 г. ефективно наказание.

Защитата на Алексеев подчерта, че Общото събрание на Академичния съвет е взело всички решения, които главният секретар е изпълнявал. Делегирани са му правомощия, но не за всички дейности, тъй като голяма част от тях могат да бъдат извършвани само и единствено от ректора. Според защитата всички обвинения са необосновани и недоказани.

"Бяха разпитани 21 свидетели на прокуратурата. Ние нямахме нито един. Всички свидетели разбиха тезата на обвинението", заяви пред магистратите академик Митев. "За това, за което ме обвиняват, всеки ректор трябва да влезе в затвора. Има само печалба, печалба, печалба за Медицинския университет", добави Митев. Той заяви, че иска от магистратите да присъдят по съвест и по фактите, които са в делото, като добави, че се надява на справедливост и иска да бъде оправдан по всички обвинения.

Бившият главен секретар на университета Алексей Алексеев обърна внимание на съдиите, че има един принцип в правото, че доказването е въпрос по същество, а не въпрос по допустимост. "Моля почитаемия съд да се произнесе, както подобава и какво повелява законът", каза още той.

Очаква се СГС да произнесе решението си по делото след 18 ч.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право