Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Тестват системата за електронни винетки в продължение на три дни

Прокуратурата предаде на съд 57-годишен мъж за разпространение на наркотици Склонил човек да прекара над 15 кг. хероин през границата с Турция

Окръжна прокуратура – Ямбол предаде на съд 57-годишния Камен К. от гр. Кюстендил, съобщиха от държавното обвинение.

Той е обвинен за това, че подтикнал Явор Н. от гр. София на 10.11.2015 год., около 03,45 ч. през ГКПП-Лесово, обл. Ямбол с автомобил марка и модел „Опел Зафира“, без надлежно разрешително, да пренесе през границата на страната (от Турция в България) 15,79495 кг. високорисково наркотично вещество – хероин на стойност 1 389 717 лв. и 353,65 гр.  с концентрация на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин – 24 % на стойност 17 682,50 лв. – всичко на стойност 1 407 399,50 лв.

За това тежко умишлено престъпление законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15г.-20г. и „глоба“ от 200 000лв. до 300 000лв., отнемане на предмета на контрабандата в полза на държавата, както и на превозното средство, послужило за пренасянето му.

Явор Н. от гр. София, в продължение на 25 години работел като сервитьор без постоянен трудов ангажимент. Той често оставал без работа и достатъчно парични средства за препитание и издръжка. Междувременно наранил крака си, което допълнително му създало трудности в опитите му да намери за себе си постоянна работа.

В края на месец август 2015 год., в гр. София, обв. Камен К. се срещнал и запознал с Явор Н. В разговорите помежду им обв. Камен К. склонил Явор Н. да пренесе през границата на страната от Турция в България високорисково наркотично вещество хероин, под цялостно негово ръководство и улеснение за това кога, от къде и от кого следвало да вземе наркотичното вещество, как и по какъв начин същото следвало да бъде укрито от митническите власти при пренасянето му през границата, конкретния негов вид и количество и с какво по вид и специално оборудвано моторното превозно средство същото следвало да бъде пренесено.

Предложил му парично заплащане и общо подобрение на финансовото му състояние. Мотивиран от последното, Явор Н. се съгласил и приел. В подкрепа на постигнатото между двамата доверие и взетото от тях решение да пренесат през границата на страната наркотичното вещество – хероин, през месец октомври 2015 год. обвиняемият на два пъти дал на Явор Н. суми в размер от по 200 лв. и му указал да си извади за нуждите на предстоящото му презгранично пътуване международен паспорт, което последният сторил.

На 02.11.2015 год. по указания и под ръководството на обвиняемия, на името на Явор Н., с негово съгласие за това, била прехвърлена собствеността върху автомобил марка и модел „Опел Зафира“.

Така придобитият от Явор Н. автомобил, се ползвал от обвиняемия Камен К.

Под автомобила, зад и пред задния му мост, между двете му задни гуми и под багажното му отделение, перпендикулярно на дължината на автомобила били монтирани четири на брой сиви бутилки от метал с вентили за затварянето им в единия им край и завити посредством резба, можещи да бъдат демонтирани метални дъна в другия. По външен вид, характеристики и местонахождение, четирите бутилки видимо съответствали на фабрично поставени от производителя на автомобила бутилки за метан, като част от фабрично поставената за горивозахранване на автомобила с метан уредба.

На 07.11.2015 г., обвиняемият уведомил Явор Н., че на следващия ден, най-късно на по-следващия следвало да замине за Турция, като указал, че следва да премине границата на страната с Турция през ГКПП-Лесово, да отиде до гр. Истанбул, където след пристигането му щял да се свърже с него по предоставения му по-рано мобилен телефон за допълнителни указания, кога, къде и от кого да получи наркотичното вещество. След всичко това двамата обвиняеми се разделили.

Рано сутринта, на следващия ден – 08.11.2015 г., неделя, в 04,30 ч. Явор Н. потеглил от гр. София за Турция с предадения му от обв. Камен К. автомобил, специално оборудван за целта на пътуването му с бутилки под задния му мост, предназначени за укриване на наркотичното вещество, посредством демонтаж на дъната им, което вещество Явор Н. следвало да получи в  Турция и да пренесе през границата на страната в България.

От непознатите мъже в гр. Истанбул Явор Н. получил, за да пренесе в  България, съгласно постигнатото с Камен К. съгласие за това, 15,79495 кг. прахообразно жълто-кафяво (кафеникаво) на цвят вещество, съставляващо високорисковото наркотично вещество хероин, от което 15,4413 кг. с концентрация на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин – 58 % и 353,65 гр. с концентрация на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин – 24 %. Общото количество наркотично вещество било разпределено в 32 броя пакети с форма на паралелепипед, обвити с индиго и облепени с жълто прозрачно тиксо.

След като поставили наркотичното вещество в бутилките, Явор Н., св.К. и непознатите затворили дъната им, след което ги монтирали обратно под автомобила до останалите две несвалени от тях бутилки, които останали празни. Монтирали обратно и прикриващия използваните две бутилки капак, свален преди това по необходимост. Свалили автомобила на земята с подемника, след което се отправили с него към българската граница – от гр. Истанбул, Турция към ГКПП-Лесово, България.

На 10.11.2015 год., около 03,45 ч. Явор Н. преминал с управлявания от него автомобил границата на Турция с България през ГКПП-Лесово, обл. Ямбол.

На митническия пункт на Явор Найденов и на управляваното от него МПС била извършена щателна митническа проверка от митнически служители при Митница Бургас, МП-Лесово, които в този момент били на смяна на ГКПП-Лесово. След извършен обстоен преглед на колата, митническите служители свалили капаците, покривали четирите метанови бутилки и при оглед на последните установили, че същите не са надлежно свързани към останалата част на фабрично изградената за автомобила метанова уредба.

Част от свързващите ги елементи били изключени, а други недобре стегнати и можели да бъдат развити на ръка. Направило им впечатление и необичайния за вида на бутилките разрез в областта на дъната им. Двамата стигнали до извод, че бутилките не съдържат метан според предназначението си.

След отваряне на двете бутилки, чрез отделяне на дъната им, митническите служители открили поставените в тях в пакети и пренесено през границата на страната с управлявания от Явор Н. автомобил наркотично вещество. За установеното от тях митническите служители уведомили органите на досъдебното производство. При извършен на място полеви наркотест за вида на прахообразното вещество, съдържало се в поставените в бутилките пакети, същият реагирал, респ. посочил, че изследваното вещество по вид е наркотик-хероин. На същото вещество реагирали и изследваните впоследствие и на място натривки от вътрешността на другите две, останали и намерени празни бутилки за метан.

След откриване на пренесеното от него през границата на страната наркотично вещество, Явор Н. бил незабавно задържан от органите на реда.

Стойността на престъпно пренесеното през границата на страната високорисково наркотично вещество е на обща стойност 1 407 399,50 лв.

В този смисъл е и заключението по назначената по делото съдебна физикохимична-оценъчна експертиза. Видно от последното е още, че хероинът е наркотично вещество, производно на морфина по химичен строеж, което се получава синтетично, но с многократно по-силен наркогенен ефект. Злоупотребата с хероин води до развитието на тежка зависимост, при която е налице пълната класическа „триада“ на въздействие върху организма, а именно – психическа зависимост, физическа зависимост и толеранс, т.е. висок праг на поносимост към наркотичното вещество.

Особеното при употребата на хероин е бързото развитие на зависимостта и то при стартиране с малки дози. В повечето от случаите това става след 12 до 15 инжекции, но са констатирани случаи, при които зависимостта се развива след 2-3 инжекции. Психическата зависимост се изразява в силното желание или един вид принуда да се приеме веществото. Развитието на телесната, т.е. физическата зависимост, е почти едновременно с развитието на психическата зависимост. Основният признак на тази зависимост е появата на тежки абстинентни симптоми. Настъпващата абстиненция постепенно се засилва по интензивност, като достига връхна точка на изразеност от 36 до 72 часа след последната инжекция. Това е основната причина, която принуждава зависимите от хероин да прибягват по-често към нови и по-високи дози.

Признаците, показващи настъпването на абстиненцията се изразяват в сълзотечение, хрема, изпотяване, прозяване, силно безпокойство, разширяват се зениците, получава се ефект на така нар. „гъша кожа“, пулсът се учестява, появяват се болки в костите, мускулите и мускулни спазми. Всичко това е израз на появила се физическа зависимост. Симптомите на абстиненция могат да бъдат усложнени от появата на гърчове. Някои симптоми като например страх и депресия, които се проявяват при липса на веществото, могат да бъдат предизвикани и независимо от абстиненцията от психични отклонения, като страхови неврози и депресивни разстройства.

При интравенозно приложение и когато не се спазват изискванията за стерилност или пък не се контролира състава на дрогата, се стига до запушване на кръвоносни съдове, шок вследствие на защитната реакция на организма, както и тежки възпаления на черния дроб /хепатит/ и хив-инфекции.

Окръжният съд в Ямбол е насрочил делото за разглеждане на 20.07.2017г.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.