Главният прокурор разпореди проверка на плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев

Кабинетът ще се произнесе, след като получи позицията на ЕБВР, обяви Владислав Горанов

По повод публикации в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представител на България в ЕБВР е разпоредена проверка от главния прокурор, съобщиха от държавното обвинение.

Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на Националната агенция по приходите ще бъдат възложени действия, свързани с предмета й – дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари.

 

"Заради големия интерес във връзка с публикации във френската и английска преса, в които се намесва името на българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие, докладвах на правителството обясненията, които получих от г-н Калин Митрев". Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след заседание на правителството.

"Той твърди, че периодът, в който се отнасят получените от него доходи е извън периода, в който той е бил представител на българската страна в банката. И това се потвърждава от периода, който е посочен в медиите за постъпилите доходи", заяви министърът.

"В позицията си г-н Митрев заявява на правителството, че всички тези доходи са платени данъци в България. Нещо, което ние лесно може да установим със съответната проверка по регистрите на Националната агенция за приходите", каза още Горанов.

"Коментирахме в правителството ситуацията и преценихме, че имаме само медийни публикации и информация само от заинтересованата страна на г-н Митрев. Преценихме, че българското правителство преди да вземе окончателна позиция ще изиска с писмо позицията на ЕБВР чрез писмо от моя страна, след което ще оформим нашата окончателна позиция.

Държа да разясня, че българското правителство номинира и предлага, но не избира алтернативния директор за ЕБВР. В този смисъл, ако очакванията са, че ние може да уволним г-н Митрев, то това излиза от нашите правомощия. Българското правителство може да изрази позиция в банката по отношение на действията на г-н Митрев. На този етап от това, което сме получили не виждаме нарушения в българското законодателство, за това изчкаваме позицията на ЕБВР, като се въздържаме от предварителна реакция, изчаквайки тяхната оценка", обясни финансовият министър.

"В обясненията, които г-н Митрев даде към правителството се твърди, че управителните органи на ЕБВР нямат притеснения и съображения заради медийните публикации. За това и ние ще изчакаме позицията на банката към българското правителство и да оформим окончателно нашето решение", каза още Владислав Горанов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право