Проверяват още 102 контейнера италиански боклук на пристанище Варна-запад

Оглед на още 102 контейнера с италиански боклук, складирани на пристанище Варна-запад започнаха представители на Районна и Апелативна прокуратура, митницата, ДАНС и РИОСВ.

Партидата била установена в хода на разследването по образуваното на 16 януари досъдебно производство за нарушения при внос на отпадъци през границата. То започна след сигнал от митницата, че 25 контейнера с боклук, внесени на 9 октомври миналата година, не са потърсени от получателя след изтичането на 90-дневния срок за временно съхранение. Проверката тогава установи, че балите с боклук в 40-футовите контейнери не са вакуумирани, както изисква законът и съдържат текстил, стъкло и дървени отпадъци, а са декларирани само пластмаса и каучук. Изпращач на първата партида, както и на засечената нова, е фирма "Дентичепантелеоне" от Салерно, а получател - "Блацион" ООД, регистрирана в София, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна, която по нареждане на главния прокурор взе на специален надзор досъдебното производство.

Отпадъците са пристигнали у нас с 4 кораба от 21 октомври до 29 ноември. Срокът за временно съхранение на част от 102-та контейнера е изтекъл, а за 28 е постъпило искане за реекспорт от страна на превозвача "Maersk", който ги е транспортирал до Варна, уточниха от прокуратурата.

Коментари

Задължително поле