Прокуратурата разкри подробности за зверската катастрофа на АМ "Тракия", в която загина младо семейство

Украинският шофьор на тира отива на съд

За по-малко от два месеца Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо С.П., на 27 г., украински гражданин за това, че на 28.05.2018 г., на автомагистрала „Тракия“, област Пловдив, при управление на моторно превозно средство – товарен автомобил, влекач „Волво“ с полуремарке „Шмитц“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 34-годишния И.М. и на 32-годишната С.К., като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества – марихуана, и от него е настъпила смъртта на повече от едно лице, като случаят е особено тежък – престъпление по чл.343 ал.3 пр.2 и пр.5 буква Б, пр. 2 във връзка ал.1 буква В във връзка с чл.343 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 28 май 2018 г., обвиняемият С.П. управлявал товарен автомобил „Волво“, с латвийска регистрация, като се движел по автомагистрала „Тракия“, в южното платно за движение, в посока Бургас. Той шофирал след употреба на наркотични вещества – марихуана. По същото време по автомагистрала „Тракия“, в посока към гр. София, се движел лек автомобил „Ауди“, управляван от И.М., като до него на предната дясна седалка пътувала С.К. Двамата от няколко години живеели на съпружески начала. Жената била бременна. Около 13,40 ч., на 28 май 2018 г., товарният автомобил „Волво“, управляван от обвиняемия С.П., са намирал на километър 123, като се движел със скорост от 79 км/ч. Поради разсейване, обвиняемият не наблюдавал внимателно пътната обстановка пред себе си.

Така движейки се в дясната лента на магистралата, той не възприел поставените указателни табели за ремонт на пътен участък, поради което не повишил вниманието си и не насочил своевременно товарния автомобил в лявата лента на магистралата. Не възприел и паркираното в същата лента ремарке с поставените върху него пътни знаци. Поради това не намалил скоростта на движение, въпреки ясните предупреждения за предстоящи препятствия по пътя и не се престроил в лявата лента на платното за движение. Така предната част на товарния автомобил достигнала задната част на ремаркето, при което последвал удар между тях. Ремаркето било отхвърлено напред и надясно, като се установило върху пътното платно. В момента на удара, обвиняемия С.П. осъзнал опасността и навил волана рязко наляво, като от това се насочил в насрещното пътно платно на магистралата. Той загубил контрол върху товарния автомобил, който блъснал и разрушил мантинелата, след което продължил неконтролируемото си движение, навлизайки в лявата лента за движение на северното платно, като предната част на влекача достигнала е ударила лекия автомобил „Ауди“, управляван от И.М.. Лекият автомобил бил повлечен и завъртян обратно по посока на движението, като двете превозни средства напуснали платното за движение и се установили върху крайпътна територия. От удара лекият автомобил получил силни деформации в предната си част. Пътуващите в него И.М. и С.К. получили множество тежки травматични увреждания и починали в купето на автомобила. Обвиняемият С.П. на място бил изпробван с техническо средство за алкохол, като пробата била отрицателна. Впоследствие е взета проба, която установила употреба на наркотични вещества от обвиняемия.

Според вещите лица основна причина за настъпилото произшествие е, че обвиняемият С.П. не е реагирал своевременно на разположените от ляво и от дясно на платното за движение пътни знаци и указателни табели за ремонтен участък, като вместо да премине в лявата лента на южното платно за движение, е направил това в опасна близост, като е отклонил автомобила рязко наляво и навлязъл в северното платно за движение в момент, когато там насрещно се е движил лек автомобил „Ауди“.

По делото са разпитани свидетели, извършени експертизи и др. Спрямо С.П. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е „лишаване от свобода“ от 5 до 20 години, както и лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

Коментари

Задължително поле