Прокуратурата разпореди интензивни проверки на каруците из улиците на София

Столичната полиция започва засилени проверки на каруците, движещи се из улиците на София, по разпоредба на прокуратурата.

Софийска градска прокуратура (СГП) се е самосезирала по данни за извършвани нарушения от водачите на пътни превозни средства (ППС) с животинска тяга (каруци) на правилата за движение по пътищата, за защита на животните и законоустановените ветеринарно-медицински изисквания.

Във връзка с констатираните проблеми, свързани с нарушения на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), със замърсяване на околната среда, както и застрашаване живота и здравето на животните, ползвани за придвижване на ППС с животинска тяга е било възложено по реда на надзора законност извършването на внезапни проверки от служители на СДВР, съобщиха от държавното обвинение.

В хода на проверките е указано да се установява дали движещите се ППС с животинска тяга са оборудвани със съответните светлини и торбички за животински отпадъци, регистрирани ли са по съответния ред и т.н.; дали ППС с животинска тяга навлизат за движение в широкия център на града; разполагат ли водачите на ППС с животинска тяга с изискуемия регистрационен талон; дали водачите на ППС с животинска тяга притежават изискуемите документи по Закона за ветеринарно-медицинската дейност за индивидуализация на животните. При нужда е указано да се търси съдействие от органите на областната дирекция по безопасност на храните.

По случая е потърсено съдействие и от Столична община, като е указано подобряване на взаимодействието между компетентните контролни органи по повод противодействието на допусканите закононарушения, свързани с движението на каруци.

Засилените проверките ще се извършват регулярно до края на календарната 2017 г., като при необходимост срокът за това ще бъде продължен, се казва в съобщението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право