Прокуратурата разпореди проверка за ремонт на църква в Стражишко

Районната прокуратура в Горна Оряховица е разпоредила проверка за ремонт на църквата „Св.Никола“ в стражишкото село Царски извор. Държавното обвинение се е самосезирало в петък от медийни публикации.

Въпросният храм е със статут на паметник на културата, но е бил разрушен от земетресението през 1986 г. За възстановяването на молитвения дом бил разработен проект, който бил един от първите, с който е кандидатствано за европари по мярка 322. Разработката била одобрена през 2012 г , а предвидената от Фонд „Земеделие" сума възлизала на близо 200 000 евро. Реконструкцията стартирала година по-късно, а строителството било възложено на консорциум от две фирми.

Според отец Добрин Добрев в ремонта на църквата са вложени 200 000 лева, но те не стигнали, тъй като за площта от 200 кв.м. били нужни поне още толкова пари. Според работници обаче реално били отпуснати 340 000 лева, но заложените и платените по проекта десетки строителни дейности , реално не са извършени. По документи обаче всичко е изпълнено стриктно. Има и констативни актове от строителния надзор на място.

Оказало се обаче, че Фондът не може да вземе отношение, защото е изтекъл периодът на мониторинг, който е 5 години след подписване на договора. ОЛАФ също няма как да се намеси. Този период според Фонд „Земеделие” пък е бил до февруари тази година.

„По случая ще бъдат разпоредени експертизи, които да установят дали отчетените по документи дейности и средства, реално са вложени и извършени в обекта“, каза пред „Труд“ ръководителят на Районната прокуратура в железничарския град Даниела Харитонова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България