Прокуратурата разпореди проверка за наказателна акция срещу активист на ДПС след предизборни пазарлъци

Председателят на предизборния щаб на ДПС в Стражица Димитър Димитров се оплака в петък, че е ударен с бутилка по главата

Районната прокуратура в Горна Оряховица е разпоредила проверка след като активист от ДПС в Стражица в петък се оплака, че срещу него е имало наказателна акция след пазарлъци за местния вот. По думите на председателя на предизборния щаб на ДПС в града Димитър Димитрове екшънът се разиграл в стражишкото село Асеново в нощта срещу 23 август. Държавното обвинение се е самосезирало от медийни публикации по случая и е започнало разследване.

Димитров твърди, че в злополучната нощ е бил заплашван от кмета на Стражица Румен Павлов, по-известен като Пантерата и председателя на Общинския съвет Илиян Маринов. Освен това той казва, че е бил ударен от Маринов с бирена бутилка по главата. Причина за саморазправата били договорки за предстоящите местни избори.

Димитров поясни, че в четвъртък вечерта в Стражица се провела общинска конференция на ДПС, която утвърдила номинациите за кмет на Общината, проектолиста за съветници и на кметове на населените места. 37-те делегати на конференцията одобрили единодушно кандидат за общински кмет на бъде 48-годишния бизнесмен Атанас Бъчваров. Била гласувана и проектолиста със 17 кандидати, както и номинации за кметове на осем населени места. На форума присъствал областният председател на движението Гюнай Далоолу.

“Номинациите ще изпратим в Централния съвет на партията и очакваме да бъдат утвърдени до 10 септември”, каза Димитров.

След конференцията Димитров и негови съпартийци отпътували към село Асеново и се отбили в заведение. Той твърди, че в местно заведение се черпили кметът на Стражица Румен Павлов и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов. Маринов извикал Димитров на неговата маса. Двамата местни управници заразпитвали активистът на ДПС как е преминал партийния форум. От разговора с него научили, че от Движението за права и свободи ще издигат свой кандидат за кмет за Стражица, а няма да подкрепят кандидата на БСП, който е настоящият кмет Румен Павлов. Според Димитров така възникнал спор със заплахи и разправии. По думите му, Илиян Маринов отсякъл: “Няма да те слушам повече!” и ударил Димитров с бирена бутилка по главата.

Активистът от ДПС заявява, че два пъти подавал сигнал за заплахите на телефон 112, но патрулка така и не била изпратена в Асеново.

В петък Димитър Димитров е бил прегледан от лекар във Велико Търново и има издадено медицинско свидетелство. Медикът констатирал, че на главата му има рана, дълбока около 3 см. и е получил комоцио.

Димитров казва още, че се е срещнал с адвокат и е входирал жалба в прокуратурата. Репортерска проверка установи, че до обяд в понеделник такава жалба не е входирана в Районната прокуратура в Горна Оряховица.

Репортер на "Труд" потърси за коментар по случая Илиян Маринов, който заяви, че твърденията на Димитров не отговарят на истината.

"Имаше пререкание, но не е било толкова сериозно, както го представя човекът на ДПС. Не съм го удрял, нито с бутилка, нито с каквото и да било. Той се опитваше да ме предизвика, за да се стигне до скандал, който да използва в своя полза. Уведомил съм адвоката си и ще предприемем необходимите действия", категоричен е Илиян Маринов.

По думите на Димитров, Маринов ще участва на предстоящите избори като кандидат за общински съветник от листата на БСП, като кандидатурата му е утвърдена на събранието на социалистите. На миналите избори той се състезава като кандидат за кмет от листата на партия АБВ. Румен Павлов пък е издигнат от БСП за втори мандат за общински кмет.

Коментари

Задължително поле