Прокуратурата разпореди проверка по оплакванията на бивши служители на „Пикадили“

Софийска градска прокуратура разпореди на Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР извършване на проверка за установяване на данни за извършено престъпление против финансовата, данъчната и осигурителната системи или друго от общ характер. Проверката е по жалба от членове на инициативен комитет на бивши служители на „Селект трейд“ ЕООД, стопанисващи магазини „Пикадили“, съобщиха от държавното обвинение.

Разпоредено е да бъдат снети писмени обяснения от сигналоподателите, от лицата, управляващи и представляващи „Селект трейд“ ЕООД в периода от 01.01.2015 г. до настоящия момент и лицата управлявали и представлявали „Пикадили“ ЕАД в периода от 01.01.2015 г. до 20.02.2017 г., както и от лицата, водели счетоводствата на търговските дружества.

В рамките на проверката ще бъдат изискани данни от НАП относно:

- брой на осигурени лица с регистрирани трудови договори със „Селект трейд“ ЕООД/„Пикадили“ ЕАД в периода от 01.01.2015 г. до настоящия момент;

- подавани ли са декларации от „Селект трейд“ ЕООД/„Пикадили“ ЕАД по НАРЕДБА № Н-8 от 29.12.2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица за всички осигурени лица работили в „Селект трейд“ ЕООД/„Пикадили“ ЕАД и ако не за кои лица не са подавани и за кои периоди;

- за всички лица с регистрирани трудови договори със „Селект трейд“ ЕООД/„Пикадили“ ЕАД внасяни ли са осигурителни вноски и ако не - за кои лица не са внасяни такива, за кои периоди и в какъв размер.

От НАП се изисква информация дали са извършвани данъчни ревизии на „Селект трейд“ ЕООД/„Пикадили“ ЕАД в периода от 01.01.2015 г. до настоящия момент, същите приключили ли са, издадени ли са ревизионни актове и същите влезли ли са в сила.

Софийска градска прокуратура е разпоредила да се изиска от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” информация за това дали са извършвани проверки на „Селект трейд“ ЕООД/„Пикадили“ ЕАД и да се представят заверени копия от актовете, с които са приключили проверките.

Указано е ГДНП да приключи проверката в 30 – дневен срок и да докладва материалите в СГП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право