Прокуратурата разследва далавери за жилищния фонд на Министерството на отбраната

Прокуратурата разследва далавери за жилищния фонд на Министерството на отбраната, съобщиха за "Труд" от държавното обвинение.

На 25 ноември 2016 г. Военноокръжна прокуратура София е образувала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната” за умишлена безстопанственост, от която е последвало разпиляване на имущество, собственост на Министерство на отбраната в особено големи размери - около 2 132 000 лв.- престъпление по чл. 219, ал.4, вр.ал.3 и ал.1 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България.

Престъплението, за което е образувано разследването, е извършено в периода 2009 г. - месец юли 2013 г.

Разследването е образувано по материали от извършена проверка от ДАНС, при която е установено следното:

След проведена обществена поръчка за изработка, доставка и монтаж на обзавеждане за служебни жилища от ведомствения фонд на Министерството на отбраната, на 12.09.2009г. е било сключено рамково споразумение между търговско дружество и Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната”.

В резултат на това рамково споразумение са сключени договори за доставка и монтаж на обзавеждане на общо 179 ведомствени жилища на обща стойност 3 697 693 лв. Договорите са били изпълнени и собствеността на изработените вещи е преминала върху Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната”. Част от изработеното обзавеждане /за 85 жилища/ е монтирано, но по отношение на останалите изработени вещи не са предприети действия от страна на собственика - Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната” по приемането им. Същите са оставени на съхранение в складове на изпълнителя по договорите. Стойността на материалните активи на агенцията, оставени на съхранение в складовете на изпълнителя е в размер на 2 886 414,13 лв. Също така на изпълнителя не е била предоставена възможност да монтира изработеното обзавеждане.

Установено е, че длъжностни лица от МО умишлено не са положили необходимите грижи за стопанисването и запазването на обзавеждането в продължение на повече от три години и половина. Освен, че е налице реално неприемане на вещите, а оставянето им на съхранение в склад на изпълнителя, бездействието на длъжностните лица е довело до повреждане и унищожаване на голяма част от обзавеждането, което е на обща стойност около 2 132 000 лв. В този размер е и настъпилата щета за Министерство на отбраната.

Междувременно срещу изпълнителя по договора е открито производство по несъстоятелност.

Разследването се провежда от екип от военни следователи от ВОП София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право