Прокуратурата разследва злоупотреби в МВнР (обзор)

Образувано е досъдебно производство срещу длъжностни лица в Министерството на външните работи, съобщиха от прокуратурата. Разследването е по сигнал на депутата от БСП Кристиан Вигенин, който в парламента разказа за какво става дума.

„Много български посланици са получили грами и фактура на фирма „Балкантел”, по която трябва да преведат над 30 000 евро за купуване и инсталиране на нова телефонна централа“, съобщи Вигенин.

Според него в случая има съмнения за корупция, от която ще настъпят вреди за държавата за над половин милион лева. Отделно не е обявена тръжна процедура.

„Обяснението за нововъведението е, че то се прави за подобряване на комуникацията. Но във фактурата са вписани многократно увеличени разходи, като основно перо е централата, или сървър, чрез който телефонните разговори ще преминават през интернет“, каза още народният представител. Той уточни, че за един и същи модел от еднакъв доставчик посланиците са получили значително разминаващи се цени за сървъра - между 15 и 25 хиляди евро. Вигенин проверил в обикновен онлайн магазин, където стойността била под 1000 евро.

В същото време от Софийската градска прокуратура обявиха, че по разпореждане на Сотир Цацаров по случая е извършена проверка и от ДАНС, като резултатите от нея вече са в държавното обвинение.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България