Прокуратурата разследва калпав градеж на довеждащия водопровод на Свищов за 2,7 млн. лева

Окръжната прокуратура във Велико Търново поема разследването на калпаво изграждане на довеждащия водопровод на Свищов, който непрекъснато аварира и оставя града на сухо, научи "Труд". Мащабното ВиК-съоръжение е строено преди няколко години при управленито на бившия кмет на крайдунавския град Станислав Благов. За изграждането му са вложени 2,7 млн.лева от държавната хазна, но след пускането му в експлоатация се оказало, че е направен с изключително некачествени материали и заради това непрекъснато по трасето стават аварии.

„Осигурените от Министерството на регионалното развитие и благоустройство средства, се оказаха хвърлени на вятъра. Заради негодни материали и некачественото изпълнение, водопроводът постоянно дефектира. При задълбочаване на проблема, това би могло да остави целия град Свищов без вода, за неопределено време”, обясниха от ВиК „Йовковци”.

Настоящият кмет на Свищов Генчо Генчев потвърди, че некачественото съоръжение създава напрежение и големи проблеми във водоподаването към абонатите.

„Почти всяка седмица има аварии, които създават неудобство на цялата община“, обясни пред "Труд" Генчев.

Той допълни, че Общината е предприела необходимите действия с фирмата-изпълнител за отстраняване на авариите, но трябва да се намери глобално решение. Проблемният участък е около 400 метра и той трябва да се подмени изцяло. От Общината настояват пред фирмата-изпълнител това да се случи, за да спрат авариите. Заради тях и качеството на водата в Свищов е влошено и е с високи стойности на манган, а освен това от чешмите на свищовлии тече кална вода.

След като се вдигна шум по казуса, Районната прокуратура в Свищов се самосезира и разпореди проверка. Случаят обаче се прехвърля по компетентност в Окръжна прокуратура във Велико Търново, защото разследването е за безстопанственост и щети в особено големи размери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право