Прокуратурата разследва сигнала на Вигенин за злоупотреби в МВнР

Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по сигнала на Кристиан Вигенин за злоупотреби при закупуването на телефонни централи от българските посолства в чужбина.

По рано днес Вигенин обясни, че цената, която са получили като указание посланиците варира за един и същи модел машина между 15-20 хил. евро., докато в онлайн магазин такъв струва под 1000 евро.

На 24.11.2016 г. до главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров постъпи сигнал от народния представител Кристиан Вигенин, съдържащ твърдения за незаконосъобразни действия, извършени от длъжностни лица от Министерство на външните работи, свързани със закупуването на телефонни централи от българските посолства в чужбина, за които е следвало да се проведе обществена поръчка, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В сигнала се сочи, че българските посолства са получили индивидуални инструкции, придружени с фактури от фирмата доставчик, в която е описано оборудването и стойността на труда по инсталацията на телефонните централи.

По разпореждане на главния прокурор е извършена проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“, материалите от която са докладвани в Софийска градска прокуратура.

С постановление на СГП от 16.12.2016 г. е образувано досъдебно производство срещу виновните длъжностни лица от Министерство на външните работи за престъпление по служба, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Провеждат се активни процесуално–следствени действия, поради което повече информация на този етап не може да се предостави, посочват от прокуратурата.

От МВнР заявиха, че вече са спрели закупуването на тези централи и ще изчакат проверката на прокуратурата.

„В последните няколко дни и седмици БСП се опитва да вземе много голяма хапка и тя е МВнР. Едно от министерствата, на което не може да му се прости това, което се случи последната година - прозападната ориентация на държавата, и в момента се търси под вола теле“, коментира зам.-министърът на външните работи Христо Ангеличин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България